Matematik

Bestem tangenten for parablen

13. oktober 2010 af zuku (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej Studieportalen.

f(x) = x2-10x+6 er ligningen for en parabel. Bestem tangenten for parablen i x0= 0 og x1= 10 . Bestem
skæringspunktet mellem tangenterne.

Hvordan bestemmer man tangenten for parablen i x0=0 og x1=10 ?


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

1. bestem f '(x)      udregn f '(0)

2. indsæt   i tangentligningen  y = f '(x0)*(x-x0) + f(x0)    med x0 = 0   så får du tangenten.

3. gør det samme med x0 = 10.

4. sæt de to tangentligninger lig med hinanden og du finder skæringspunktet.


Svar #2
13. oktober 2010 af zuku (Slettet)

Mange tak, nu forstår jeg det :)


Svar #3
13. oktober 2010 af zuku (Slettet)

Har jeg gjort det rigtigt?

f(x)=x^2-10x+6 --> f'(x)=2x0-10

f'(0)=2*0-10=-10

f(x0)=f(0)=0^2-10*0+6=-4

y=f'(x0)(x-x0)+f(x0)

y=-10(x-0)-4

y=-10x+0-4

y=-10x-4

f(x)=x^2-10x+6 --> f'(x)=2x0-10

f''(10)=2*10-10=10

f(x0)=f(10)=10^2-10*10+6=6

y=f'(x0)(x-x0)+f(x0)

y=10(x-10)+6

y=10x-100+6

y=10x-94

Når du siger jeg skal sætte lig med hinanden mener du så:

-10x-4=10x-94

-10x=10x-90

-20x=-90

x/-20=90/-20

=4,5


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. oktober 2010 af mathon

dvs
            tangentligning i (0,6)                                            tangentligning i (10,6)

                y = -10x + 6                                                              y = 10x - 94

skæring kræver

                                               -10x + 6  =  10x - 94

                                               -20x = -100

                                                x = 5   og   y = 10·5 - 94 = -44

med skæringspunkt                   S = (5,-44)


Svar #5
13. oktober 2010 af zuku (Slettet)

Mange tak for hjælpen, dejligt forståeligt. :-) 


Skriv et svar til: Bestem tangenten for parablen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.