Matematik

Tal i andre baser, haster

13. oktober 2010 af sarahhas (Slettet)

Hej alle flinke folk herinde..

Jeg sidder med noget matematik som jeg simpelthen ikke kan huske hvordan man regner..

Fx hvis jeg skal omskrive tallet 124(base 5) om til vores base (10). Kan ikke huske hvordan det gøres, men det vel noget med at man skal finde potenser af 5.

Omvendt hvis man skal finde 19, 5 og 2005 (base 10) til base 5 hvad gør man så?

Jeg har prøvet at udregne 19 til base 5: 3*5^1+4*5^0= 34 (base 5)

Jeg har prøvet at udregne 5 til base 5: 1*5^1=   1 (base 5)

  kan det passe'?

Kan ikke finde ud af at regne 2005 om til base 5 :/

Hjælp''? :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

124(5) = 1·52 + 2·51 + 4·50 = 1·25 + 2·5 + 4 = 25 + 10 + 4 = 39(10)

Ved omregning af base 10 til base 5, divideres med potenserne af 5 .

Ved omregning af 2005(10) ser vi, at 52 = 25, 53= 125, 54 = 625, 55 = 3125 > 2005, så vi starter med at dividere med 54 = 625:

2005/625 = 3 + rest(130)

2005-3·625 = 130

130/125 = 1 + rest(5)

130 - 1·125 = 5

5/25 = 0 + rest(5)

5/5 = 1 + rest(0) , og vi er færdige:

2005(10) = 3·54 + 1·53 + 0·52 + 1·51 + 0·50 = 31010(5)


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. oktober 2010 af lucillepostej (Slettet)

 124(base5) omskrives til 4*50 + 2*51 + 1*52 = 4 + 10 + 25 = 39(base 10)


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. oktober 2010 af lucillepostej (Slettet)

 5 (base 10) = 10 (base 5)


Svar #4
13. oktober 2010 af sarahhas (Slettet)

Tak, nu forstår jeg godt hvordan man regner fra base 10 til 5. Dvs. min beregning af 5 og 19 var rigtig?

Men jeg forstår stadig hvordan man regner omvendt, altså I starter med at sige 5^2 da 5^3 gir over de 124. Det jeg med på. Men hvorfor siger man kun 1*5^2, jeg vil have sagt 4*5^2+4*5^1+4*5^0. Men jeg kan godt se at det jeg laver er forkert, da det jo giver 124.


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. oktober 2010 af lucillepostej (Slettet)

Din beregning af 5 var ikke rigtig, se mit svar ovenfor.

Din beregning af 19 er korrekt


Svar #6
13. oktober 2010 af sarahhas (Slettet)

Når ja det giver jo, 1*5^1+0*5^0=10. Tak (:

Mht. det med 124, er der en forklaring? (:


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. oktober 2010 af lucillepostej (Slettet)

 I 10-tals systemet har vi énere, tiere, hundreder, tusinder etc.

Tallet 34422 kan i 10 tals systemet omskrives til: 2*100 + 2*101 + 4*102 + 4*103 + 3*104 (Det håber jeg du genkender?)

Tallet 34422 (base5) kan tilsvarende omskrives til: 2*50 + 2*51 + 4*52 + 4*53 + 3*54 (nøjagtig som vi gjorde i base 10)

Tallet 124 (base 5) bliver så som skrevet ovenfor. Prøv at regne den anden vej, så skulle du gerne komme tilbage igen.

Husk 50 = 1 og 51 = 5


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. oktober 2010 af lucillepostej (Slettet)

 Måske kan du have glæde af denne site: 

http://www.searchmarked.com/math/how-to-convert-from-base-10-decimal-to-any-other-base.php


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6

Se forklaringen i #1 .


Svar #10
13. oktober 2010 af sarahhas (Slettet)

Nååår jo kan jeg se det, så det handler blot om at tage de 124, og gange dem hver for sig til 5^2, 5^1 og 5^0. Mange tak for hjælpen begge to (:

Jeg har faktisk et spørgsmål mere,

I base 10 giver division med cifrene 2 og 5 endelige decimaltal.

Er ikke sikker om jeg forstår det korrekt, men betyder det at fx 1/2= 0,5 (endelig decimaltal) og 1/5=0,2 (endelig). og fx så er et uendeligt decimaltal division med fx. 3, da 1/3 giver 0,3333333...

Angiv med begrundelse, hvilke cifre i base VI der har denne egenskab.
Hvordan kan jeg starte? Ingen anelse..


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#10(10)

I base 10 giver division med cifrene 2 og 5 endelige decimaltal, fordi 5 og 2 er divisorer i basetallet 10. De cifre i base (6), der giver endelige (6)-mal-tal, er divisorerne i 6.


Svar #12
13. oktober 2010 af sarahhas (Slettet)

Når så det er fordi, at tallene 5 og 2 går op i 10. Så må det vel være tallene 2 og 3 i base 6? (:

Men bruger du ikke ordet divisorer i forkert sammenhæng, ethvert tal kan være divisorer. a/b=c. Det jo tallet b der er divisorer.. Det kan jo være hvad som helt..

- Jeg stødte lige ind på noget andet, hvordan ganger man og dividerer i andre baser, fx i base 6. Jeg har kun lært at plusse og minusse vha, et tabel. Fx. 5(6)*135(6) det burde give 1211(6) og 2123(6):3(6) burde give 425 (6). Har prøvet men det giver helt forkert..


Brugbart svar (0)

Svar #13
13. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#12

Når man taler om divisorerne i et helt tal forstår man sædvanligvis de hele tal, der går op i det første tal uden rest.

Lad os prøve multiplikationen:

5(6)·135(6) = (5·60)·(1·62+3·61+5·60) = 5·1·60+2 + 5·3·60+1 + 5·5·60+0

     = 5·62 + 15·61 + 25·60

    = 5·62 + (2·61+3·60)·61 + (4·61 + 1·60)·60

    = 5·62 + 2·62 + 3·61 + 4·61 + 1·60

    = 7·62 + 7·61 + 1·60

    = (1·61 + 1·60)·62 + (1·61 + 1·60)·61 + 1·60

    = 1·63 + 1·62 + 1·62 + 1·61 + 1·60

    = 1·63 + 2·62 + 1·61 + 1·60

    = 1211(6)


Brugbart svar (0)

Svar #14
14. oktober 2010 af mette48 (Slettet)

Jeg har lært noget nyt igen

Nu hedder det ikke 10-talssystem og 5-talssystem mere nu hedder det base10 og base5.

Hvorfor sku det mon laves om!


Brugbart svar (0)

Svar #15
14. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#14

Det er måske igen indflydelsen fra det engelske sprog, der har haft en finger (digit) med i spillet.


Svar #16
14. oktober 2010 af sarahhas (Slettet)

Jeg er med hertil:
5(6)·135(6) = (5·60)·(1·62+3·61+5·60) = 5·1·60+2 + 5·3·60+1 + 5·5·60+0

= 5·62 + 15·61 + 25·60
Men hvad er det så du gøre bagefter (linje 3), hvorfor sætter du noget i parentes, og du gør det samme igen på linje 6.?? :D


Brugbart svar (0)

Svar #17
14. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#16

Det er for at omskrive de to tal 15(10) og 25(10) i base (6 ) . Det hele er skrevet i base-10 notation, undtagen den allersidste linie.


Svar #18
14. oktober 2010 af sarahhas (Slettet)

Når okey, men jeg forstår stadig ikke hvorfor du så kun vælger at omskrive 15 og 25 og ikke 5?
Og så hvordan du omskriver det, hvorfor bliver 15*6^1 til (2·6^1+3·6^0)·6^1 og 25*6^0 til (4·6^1 + 1·6^0)·6^0.

Når du så har omskrevet det første gang, i linje 3. Hvorfor omskriver du det igen i linje 6. og hvad er det du gør der?.
Jeg forstår slet ikke hvor du får de tal fra :S
 


Brugbart svar (0)

Svar #19
14. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#18

Fordi 5 jo er et fundamentalt ciffer i base 6 , mens 15 og 25 ikke er det. I base 6 bruger man cifrene 0, 1, 2, 3, 4, 5 .


Svar #20
14. oktober 2010 af sarahhas (Slettet)

Når jo det jo rigtigt nok, efter 5 hedder den 10, 11, 12 osv. Men kan stadig ikke se hvor du får (2·6^1+3·6^0)·6^1 og (4·6^1 + 1·6^0) fra? Hvad gør du for at få de tal. Undskyld jeg bliver ved med at spørge, men vil hellere forstå det end bare at skrive af..


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.