Kemi

syrestyrke og protolysegrad

26. oktober 2010 af Nennaz (Slettet)

Vi har lavet et forsøg omkring pH  i klassen. Forsøget gik ud på at måle pH for 0,100 M opløsning af eddikesyre, derefter fortynde vi  10 gange. 

Jeg vil gerne have hjælp med efterbehandlingen. 

1. hvorfor er der forskel på syrens formelle og aktuelle koncentration?

2. hvad sker der tilsyneladende med protolysegraden, når syren fortyndes?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. oktober 2010 af mathon

1.
     HAc forbliver jo ikke som HAc i vandig opløsning
     men reagerer delvis med vand

                                                                            HAc (aq)  +  H2(l)   <--->   Ac- (aq)  +  H3O+ (aq)         
   ligevægtskoncentrationer i mol/L:               (1-α)·c                                   α·c             α·c

  når α er
   protolysegraden

 

  den formelle koncentration er således c
  den aktuelle koncentration er (1-α)·c
 

2.

  følger af Ostwalds fortyndingslov

                                                                   (α2 / (1-α))·c  = Ks

  når c formindskes (fortynding),
   øges α


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. oktober 2010 af mathon

eddikesyre er en svag syre (pKs = 4,76)
hvoraf

                pH = (1/2)·(pKs - log(cs))

og ved10 gange fortynding

                pHfor = (1/2)·(pKs - log(cs·10-1)) = (1/2)·(pKs - (log(cs) -1)) = (1/2)·(pKs - log(cs) + 1)
                                                              = (1/2)·(pKs - log(cs)) + (1/2)

hvoraf

                pHfor = pH + (1/2)               når en svag syre fortyndes 10 gange, øges pH med (1/2)

               


Skriv et svar til: syrestyrke og protolysegrad

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.