Fysik

Spektrum - hvidt lys

26. oktober 2010 af slapdack (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har en opgave, hvor jeg skal forklare hvilken farve der afbøjes mest, når man sender "hvidt lys" gennem et gitter, hvor der dannes to spektre, A og B. (en tegning til opgaven viser A som øverst og B nederst). Desuden skal jeg forklare hvilken farve der er ved henholdvis A og B, samt hvilke farver der er imellem og deres rækkefølge.

Jeg går ud fra at det må være A der afbøjes mest . Men jeg ser ingen information i min bog omkring bølgelængde og forskydning af spektre. Er det ikke det spektre som forskydes mest, som har den længste bølgelængde?
Og er rækkefølgen af farver som spekter A -B viser kke det for synligt lys, dvs. med 400 nm i B - 700nm I A? Desuden. Det lige der rammer "lige" på væggen, er vel hvidt? Men det er jo ikke i spektret? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

Det lyder som om du har godt styr pådet.

Du skal bruge gitterligningen til at argumentere for din sag:

d·sin(θ)=n·λ

d er gitterafstanden

θ er afbøjningsvinklen (det er den du skal tage stilling til)

n er ordenen - spektret gentages og lige ud er 0. orden, første afbøjning 1. orden n=1, 2. afbøjning er 2. orden n=2 osv. Og du har ganske ret i, at når n=0 vil der ingen afbøjning ske, og alle bølgelængder løber lige ud til en hvid plet.

λ er bølgelængden af lyset.

I formlen kan du se, at bølgelængde og sinus til vinklen følges ad, så jo højere bølgelængde jo større afbøjning, så det røde lys afbøjes mere end det blå, og man ser en smuk regnbue.

Få din fysiklærer til at vise jer det, hvis I ikke har set det i klassen.


Svar #2
26. oktober 2010 af slapdack (Slettet)

Har ikke set det i klassen. Men det er rigtigt så, at imellem spekter A og B er alle farverne i det synlige spektrum, ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

Jo, fuldstændig korrekt. En komplet regnbue, med det violette lys nærmest lige ud og det røde med den største afbøjning.


Svar #4
26. oktober 2010 af slapdack (Slettet)

 Super. mange tak! Har et andet spørgsmål, hvis du har tid?


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

Kom med det. Jeg laver lektier:-)


Svar #6
26. oktober 2010 af slapdack (Slettet)

Jeg skal finde opdriften på en kugleformet ballon med en diameter på 0,50 meter, med helium i ved stuetemperatur.

Volumen: (4/3)* π*(0,25m)^3 = 0,06545

Nu skal jeg så :

a) beregne opdrift

b) beregne hvor tung den max må være for at kunne bære sig selv

c) ballonen holdes nede af en snor med 0,57 N. Hvad er massen af ballon med indhold.

Opdriften, er det ikke p*rho*tyngdeacceleration? hvis ja, rho af helium eller af luft?


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

Tænk på Arkimedes og badekarret, for det er det samme, der sker i luften.

Opdriften på ballonen er den kraft, der svarer til tyngden af den fortrængte luftmængde, dvs massen ganget med tyngdeaccelerationen, dvs rumfang gange densitet gange tyngdeaccelerationen. Når du beregner opdriften skal du altså bruge luftens densitet.

Massen, der skal bæres af denne opdrift er både ballonens masse og den helium, der er inde i ballonen. Den svæver, fordi helium har en væsentlig lavere densitet end luft.


Svar #8
26. oktober 2010 af slapdack (Slettet)

 så opdrift = 1,293 kg/m3  *0,06545 m3 * 9,82 m/s

= 0,83 N? 

for at udregne de to sidste skal jeg jo finde massen. Hvordan finder jeg massen? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

Det hele må så veje det, der svarer til de 0,83 N, eller den fortrængte lufts masse 1,293 kg/m3 *0,06545 m3.

For at finde den maksimale masse af ballon og en eventuel gondol, skal du trække heliums masse fra først.

I den sidste opgave c) ved du, at ballon og helium vejer, hvad der svarer til en tyngde på 0,83N-0,57N, så du skal blot dele forskellen med tyngdeaccelerationen for at finde massen og trække heliums masse fra.


Svar #10
26. oktober 2010 af slapdack (Slettet)

så det er: 0,26 N
                _____
                  9,82 m/s^2      =0,026477 - hvilken enhed er dette i? 
 


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. oktober 2010 af chr42 (Slettet)

N= kg·m/s2 så det kommer ud i kg. Ballonen kan altså bære 26,5 g med sig.


Svar #12
26. oktober 2010 af slapdack (Slettet)

 Mange tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Spektrum - hvidt lys

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.