Fysik

Hvem kommer først? Haster

28. oktober 2010 af Ritzy (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej kloge hoveder.

Jeg sidder med en fysikopgave, som jeg efterhånden er kørt død i, og mangler derfor et hint til, hvordan jeg skal gribe den an. Opgaven lyder:

A og B deltager i samme løb. A løber hele distancen i tiden tA med konstant fart vA. B, som lægger hårdt ud, løber første halvdel af distancen med farten vA+Δv, men sidste halvdel kun med farten vA-Δv. Den samlede løbetid for B er tB.

Vis at der gælder at tB=tA·((vA2)/(vA2-Δv2).


På forhånd tak


 


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

strækningen kaldes s      så er s = vA*tA      tiden B bruger på løbet findes ved

tB = 0.5*s/(vA + Δv) + 0.5*s/(vA - Δv)                 forlæng på begge sider med (vA+Δv)*(vA-Δv) = vA2-Δv2      reducer og indsæt den øverste formel for at fjerne s igen, så fås din formel.


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. november 2010 af dandiii (Slettet)

 mh så bliver formlen jo til tB=tA·((vA)/(vA2-Δv2).

den skal blive til tB=tA·((vA2)/(vA2-Δv2).


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. november 2010 af dandiii (Slettet)

 men er der nogen, der kan forklar, hvorfor A kommer først?


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. november 2010 af kieslich (Slettet)

#2

 mh så bliver formlen jo til tB=tA·((vA)/(vA2-Δv2).   regnefejl!!   brug s = vA*tA  så fås nedenstående:

tB=tA·((vA2)/(vA2-Δv2).        vA2/(vA2-Δv2)  > 1    så tB > tA


Skriv et svar til: Hvem kommer først? Haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.