Matematik

Parabler og differentialregning

28. oktober 2010 af padirts (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej

Jeg har en parabel med ligningen y=x^2-x+(9/4). Ud fra den kan der gå to tangenter, der skærer 0,0. Det drejer sig om den tangent med en positiv a-værdi, altså den på højre side af parablen, og opgaven består i at opstille en ligning for denne.

Se evt. http://www.uvm.dk/~/media/Files/Udd/Gym/PDF05/Eksamen/Gl%20ordning/MED0582SF.ashx sidst under opgave 6.a.

vh Patrick


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Tangenten til grafen for funktionen f(x) i punktet (x0 , f(x0)) har ligningen

y = f'(x0)·(x -x0) + f(x0) .

Da den ønskede tangent skal gå gennem (0,0) , skal der altså gælde

-f'(x0)·x0 + f(x0) = 0 .

Løs denne ligning til bestemmelse af de mulige røringspunkter og vælg så den af tangenterne, der har positiv hældningskoefficient.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. oktober 2010 af peter lind

Tangentens lignin er y = a*x. Du skal altså finde a. Sæt det ind i parablens ligning og du får en andengradsligning.  Find diskriminanten for denne ligning. Diskriminanten skal være 0 (netop en løsning). Det giver dig en ligning til bestemmelse af a


Svar #3
28. oktober 2010 af padirts (Slettet)

 Problemet er, at når jeg gør det, får jeg y=-x men jeg stræber efter at finde noget i nærheden af y=1,5x. Har jeg regnet forkert, når jeg får y=-x?


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. oktober 2010 af mathon

      f '(xo) = 2xo - 1

tangentligning i (xo,f(xo))

         y = (2xo-1)·(x-xo) + xo2- xo+(9/4)       gennem (0,0) som ikke ligger på parablen, hvoraf

         0 = (2xo-1)·(0-xo) + xo2- xo+(9/4)       hvilket løses til

         xo = (1+√(19)) / 4    og  xo = (1-√(19)) / 4      hvor kun den positive værdi har interesse

dvs

         f '(1+√(19))/4) = 2·(1+√(19))/4) - 1 = (√(19) -1)/2 ≈ 1,68


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ligningen i x0 fører nu til ligningen

x02 = 9/4 = (3/2)2

med løsningerne x0 = ±3/2 , dvs f'(±3/2) = ±3 -1 , dvs f'(x0) = 2 eller f'(x0) = -4 . Kun den positive hældning har interesse, og tangenten med den positive hældning har derfor ligningen

y = 2(x -3/2) + 3 = 2x .


Svar #6
28. oktober 2010 af padirts (Slettet)

 Tusind tak til alle jer, der har taget jer tid til at svare!


Skriv et svar til: Parabler og differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.