Kemi

titrering af citronsyre

30. oktober 2010 af aaaa202 (Slettet)

 Hej jeg har et spørgsmål omkring citronsyre og titrering af den.
Citronsyre er en trihydronsyre, der fraspalter 3 OH- under ét, da den pks-værdier ligger ret tæt.
Opgaven lyder:
2 ml citronsaft fortyndes med 40ml vand og titreres 0,100M NaOH. Jeg ser da ud fra en titrerkurve, at ækvivalenspunktet nås efter 18ml NaOH er tilsat. 
beregn indholdet af citronsyre i citronsaft:
Forstås herved nettoindholdet, dvs. den mængde citronsyre man har tilsat før, altså hvor korresponderende baser også er medregnet eller forstås der den mængde af citronsyre nede i opløsningen som har syrevirkning?
For hvis det er det, så kan man jo bare finde n(citronsyre) som:
1/3 * VNaOH * 0,100M
Hvis det er al citronsyren, skal man vel korrigere for, at det er ens svag syre med dens pKs-værdier, men jeg er ikke helt sikker på hvordan det skal gøres, kan nogen hjælpe mig? 
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2010 af mathon

efter fortynding:

                                                   H3Ci  +  3NaOH   --->   Na3Ci   +   3H2O
stofmængdeforhold                  1               3

fortyndingsfaktor
                                     f = 42/2 = 21

titreringsbetingelse:

                                              ns = (0,042 L) · cs = (1/3) · (0,018 L) · (0,100 mol/L) = 0,0006 mol

                                              cs = (0,0006 mol) / (0,042 L) = 0,014286 M

før fortynding
                                               c = f·cs = 21·(0,014286 M) = 0,3 M

                                               n = V·c = (0,002 L) · (0,3 mol/L) = 0,0006 mol = 0,6 mmol citronsyre

                                               m = n·M = (0,6 mmol) · (192,12 mg/mmol) = 115,3 mg


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. november 2010 af hij (Slettet)

men hvad er svaret så? 115, 3 mg?


Skriv et svar til: titrering af citronsyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.