Matematik

Gammastråling, I = I_0·e-0,0393x

01. november 2010 af 2009x01 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Når en bestemt type gammastråler sendes gennem en blyvæg, er der følgende sammenhæng mellem intensiteten I_0 før passage gennem blyvæggen og intensiteten I efter passage.
I = I_0·e-0,0393x
Hvor x angiver blyvæggens tykkelse, målt i mm.
 

a) Beskriv, hvilken information funktionen giver om reduktion af gammastrålingens intensitet.


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2010 af mathon

        I = Io·e-0,0393·x

        (1/2)Io = Io·e-0,0393·X½

        (1/2) = e-0,0393·X½

         2 = e0,0393·X½

         ln(2) = 0,0393·X½

        = ln(2) / 0,0393 = 17,6 mm


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. november 2010 af mathon

         Io / I = e0,0393·x

        x = ln(Io / I) / 0,0393

hvis man f.eks.
ønsker en
intensitets-svækkelse
til 1% af Io
skal Pb-tykkelsen være

                                               x = ln(Io / (0,01·Io) / 0,0393

                                               x = ln(102) / 0,0393 = 117,2 mm = 11,72 cm


Svar #3
01. november 2010 af 2009x01 (Slettet)

Tak, men kan du forklare det med tekst(svar #1)?

Og er x = 2*17,6 mm?


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. november 2010 af mathon

           er halveringstykkelsen


Skriv et svar til: Gammastråling, I = I_0·e-0,0393x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.