Fysik

Impuls... kan nogen hjælpe??

02. november 2010 af LSanonym (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har prøvet at løst denne opgave, men jeg er i tvivl hvordan man gør.. er der nogen der kan hjælpe mig ??

Med et luftgevær skydes et hagl ind i en dåse, som er foret, så haglet sætter sig fast. Konservesdåsen vejer 40 g, haglet vejer 0,50 g, og dåsen svinger 6,0 cm op efter at være blevet beskudt. Hvilken hastighed havde haglet, da det forlod geværet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Før haglet rammer dåsen har haglet farten vh og massen mh, og dåsen har massen md og farten 0.

Efter at haglet rammer dåsen, har hagl+dåse farten vd . Farten vd beregnes ud fra oplysningen, at dåsen svinger højden s=6,0cm op, idet den kinetiske energi lige efter stødet omsættes til potentiel energi.

Impulsen er bevaret i stødet: mh·vh = (mh+md)·vd

Kinetisk energi til potentiel energi: (1/2)(mh+md)·vd2 = (mh+md)·g·s , hvoraf

vd = √(2·g·s) , og dermed

vh = (1 + md/mh)·√(2·g·s) = 87,9 m/s = 317 km/t .


Skriv et svar til: Impuls... kan nogen hjælpe??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.