Fysik

Fysik - længdeudvidelse

07. november 2010 af karee (Slettet)

Reservoiret i et kviksølvtermometer er kugleformet med en diameter på 3 mm. ved 0 grader er reservoiret lige netop fyldt, og ved opvarmning til 100  grader presses kviksølvet 15 cm op i en tynd streng.

også skal jeg så beregne strengens diameter, idet denne antages cylindrisk og det ses bort fra glassets udvidelse.

jeg ved godt at jeg skal bruge formlen :  

ΔL = a * L0 * Δt

ΔL = 60 * 10^-6 K^-1 * 15 mm * (100 - 0)K

eller hvordan?

tak på forhånd!!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. november 2010 af peter lind

Du skal i første omgang bruge formlen for udvidelse af rumfanget ikke længden. Udvidelsen vil så fylde arealet af strengen*højde


Svar #2
07. november 2010 af karee (Slettet)

altså ΔV = Y * v * delta t



Svar #3
07. november 2010 af karee (Slettet)

altså V = 15 * arealet af strengen.

hvordan finder jeg arealet af strengen?


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. november 2010 af peter lind

Du har ΔV fra #2. i #3 skal der stå ΔV, så den eneste ubekendte i #3 er arealet


Svar #5
07. november 2010 af karee (Slettet)

ved du hvad rumudvidelseskoefficienten er for kviksølv?



Brugbart svar (0)

Svar #6
07. november 2010 af peter lind

Nej men den er med god tilnærmelse 3*længdeudvidelsekoefficienten


Svar #7
07. november 2010 af karee (Slettet)

Δv = 18 * 10^-7 * vo * 100


har stadig et problem , da jeg ikk ved vo er i #2


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. november 2010 af mathon

                     ΔV = (π/6)·(0,3 cm)3·3·αHg·ΔT

                     ΔV = (π/6)·(3 mm)3·3·(0,00018 K-1)·(100 K) = 0,763407 mm3

når streng-diameteren kaldes d

haves
                    (π/4)·L·d2 = ΔV

hvoraf
                    d = (4ΔV/(π·L))½

                    d = (4·(0,763407 mm3)/(π·(150 mm)))½  ≈ 0,08 mm
                   


                   


Svar #9
07. november 2010 af karee (Slettet)

ΔV = (π/6)·(0,3 cm)3·3·αHg·ΔT

hvor får du 6 fra?

(π/4)·L·d2 = ΔV

hvor får du 4 fra ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. november 2010 af mathon

   Vcyl = L·π·r2 = π·L·(d/2)2 = π·L·(d2/4) = (π/4)·L·d2


Svar #11
07. november 2010 af karee (Slettet)

nå okay. tusind tak for hjælpen!!!


Svar #12
07. november 2010 af karee (Slettet)

ΔV = (π/6)·(0,3 cm)3·3·αHg·ΔT

hvor får du 6 fra?


Brugbart svar (0)

Svar #13
07. november 2010 af mathon

              V = (4/3)·π·r3  = (4/3)·π·(d/2)3 = (4/3)·π·(d3/8)  = (4/3)·(1/8)·π·d3 = (π/6)·d3


Skriv et svar til: Fysik - længdeudvidelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.