Matematik

Hjælp til en ligning.

09. november 2010 af Morten0000 (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Hej.

Jeg sidder i øjeblikket og hjælper min nevø med nogle ligninger.

Problemet er dog bare - at jeg har glemt hvordan man laver ligninger! Måske endda ret nemme ligninger.... (7. kl. niveau)

Kan nogen evt. hjælpe mig med fremgangsmetoden på første ligning, så jeg efterfølgende kan hjælpe ham med de resterende?

Ligning:

3/4 x - 8 = 4

Hvordan?

På forhånd tak!

Morten


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2010 af pensionist (Slettet)

Læg 8 til på begge sider af lighedstegnet.

Gang med 4 / 3 på begge sider, så skulle du have svaret.


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. november 2010 af NejTilSvampe

 først skal du lige klargøre om der menes  (3/4)x eller 3/(4x)  mellemrummet er en smule forvirrende, men jeg antager at der står (3/4)x

(3/4)x - 8 = 4    start med at lægge 8 til på begge sider.

(3/4)x = 4 + 8   del så med (3/4) , eller gang med (4/3) hvordan du end fortrækker at se på det.

x = (4+8)*(4/3) = (12*4)/3 = 48/3 = 16


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. november 2010 af PeterValberg

 3/4·x - 8 = 4
3/4·x = 4 + 8  (der lægges 8 til på hver side af lighedstegnet)
3/4·x = 12    (dividér begge sider med 3/4)
x = 12/(3/4) (dermed kommer x til at "stå alene")
x = 12·(4/3) (man dividerer med en brøk, ved at gange med den omvendte brøk)
x= (12·4)/3   (man ganger en brøk med et tal ved at gange tallet på tælleren)
x = 16

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
09. november 2010 af Morten0000 (Slettet)

Jeg siger mange tak for hjælpen! :-)



Brugbart svar (0)

Svar #5
09. november 2010 af PeterValberg

 det var så lidt :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #6
09. november 2010 af Morten0000 (Slettet)

Nu skal jeg lige høre....:

Jeg forstår så at ligningen:

6 - 1/3 z = 4

Facit: z = 36?

Har jeg forstået det korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. november 2010 af PeterValberg

 nej, det er ikke korrekt

du skal finde den værdi for z, som du tager en tredjedel af og trækker fra 6 giver 4
hvilket passer, hvis z = 6

6 - 1/3·6 = 6 - 2 = 4

Eller løst som ligning:

6 - 1/3z = 4
-1/3z = 4 - 6
-1/3z = -2
z = -2/(-1/3)
z = (-2·3)/(-1)
z = 6

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #8
09. november 2010 af Morten0000 (Slettet)

Damn, jeg har altid være den boglige type.

Det ses nu! :)

Tak for det.


Svar #9
09. november 2010 af Morten0000 (Slettet)

Havde faktisk næsten lavet det rigtigt, havde bare + i stedet for -.....


Skriv et svar til: Hjælp til en ligning.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.