Kemi

Lattergas

09. november 2010 af loui20 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Ved nogle former for motorløb tilsættes
lattergas til benzinen, fordi det giver
to fordele: Ved dekomponering af
den tilsatte lattergas øges mængden af
gas i cylinderen, hvilket betyder, at
trykket stiger, og den øgede mængde
dioxygen fremmer tillige forbrændingen.
 

Temperaturen i motoren antages at
være 1700 K under forbrændingen.
Aktiveringsenergien, Ea, for dekomponeringen er 250 kJ/mol.
 

d) Hvor lang tid går der, inden 99 % af lattergassen er dekomponeret ved 1700 K?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2010 af Phienix (Slettet)

Hvis du kender Arrhenius' konstant kan du beregne hastighedskonstanten for dekomponering og gå ud derfra. For mig ser det ud som om, der mangler nogle oplysninger.


Svar #2
10. november 2010 af loui20 (Slettet)

Vedhæfter lige hele opgaven, så alle oplysninger kommer med.

Vedhæftet fil:080814eksamensæt[3].pdf

Brugbart svar (0)

Svar #3
10. november 2010 af Phienix (Slettet)

Men du bliver jo bedt om at finde hastighedskonstanten i opgave c, og i samme opgave får du vist, at reaktionen er af første orden.

Du skulle gerne få en hastighedskonstant på omkring 2.27 · 10-3 min-1 i opgave c, eller 3.79 · 10-5 s-1

Arrhenius ligning: k = A·exp(-Ea/RT)
Hvis du laver denne om ved at tage logaritmen på hver side får du

ln(k) = ln(A) · (-Ea/R) · 1/T

Altså en ret linje med hældning -Ea/R og så selvfølgelig en eller anden konstant ganget på. Hældningen for denne linje kan også opskrives som

-Ea/R = (y2-y1)/(1/T2 - 1/T1)

hvor y2 = ln(k(T2)) og y1 = ln(k(T1)).

Du kender Ea, R er en konstant, og k(T1) fandt du i opgave c ved 800 C. Du kan altså finde k(T2) til en hvilken som helst given temperatur

-Ea/R = ( ln(k(T2)) - ln(k(T1)) ) / (1/T2 - 1/T1)
-(Ea/R) * (1/T2 - 1/T1) + ln(k(T1)) = ln(k(T2))

Prøv at regn din k(T2) når T = 1700K . Jeg får 1.66 * 104 s-1

Når du har den nye hastighedskonstant, kan du benytte, at du ved, at det er en førsteordensreaktion til at beregne opgave d).

99% skal være dekomponeret, så der skal være 1% tilbage, en faktor 0.01 af startkoncentrationen.

-kt = ln( 0.01*[N2O]0  / 1*[N2O]0 )
-kt = ln( 1/100 )
-kt = -ln( 100/1 )
kt = ln(100)

t = ln(100)/k

Jeg får t = 2.77*10-4 s. Enten har jeg regnet forkert, eller også går det pænt stærkt ved den temperatur :)

Det her var blot en hurtig gennemgang, men det er fremgangsmåden. Jeg kan ikke love dig mine tal er rigtige, jeg har mange ting at se til.

Held og lykke.


Skriv et svar til: Lattergas

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.