Matematik

Differentialregning haster..

09. november 2010 af Nadiakb (Slettet) - Niveau: A-niveau

Mit spørgsmål lyder sådan:

En funktion er givet ved

f(x) = ex / x           , x>0

bestem monotoniforholdene for f

jeg kan ikke differentiere ligning, er der nogle der kan hjælpe mig med det. Tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Brug reglen for differentiation af et produkt: (f(x)·g(x))' = f'(x)·g(x) + f(x)·g'(x) , så

(ex / x)' = (ex)'/x + ex·(1/x)' = ex/x -ex/x2 = ex·(x-1)/x2


Svar #2
09. november 2010 af Nadiakb (Slettet)

hvordan skal jeg finde værdien af x, da den gøre det umuligt at isolere ex


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvad mener du med "finde værdien af x"? Tænker du på at løse ligningen f'(x) = 0 ? Brug nulreglen for et produkt og benyt, at ex > 0 for alle x, og 1/x2 > 0 for alle x > 0.


Svar #4
09. november 2010 af Nadiakb (Slettet)

ja, jeg mener, at jeg skal løse ligningen f '(x) = 0

vi har desværre ikke lært om nulproduktet endnu, derfor jeg ikke ved noget om det.


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. november 2010 af mathon

        f '(x) = (x-1)·(ex/x2)   x>0              hvor ·(ex/x2) > 0   og fortegns variationen således "styres" af  (x-1)

fortegnsvariation for
                                     f '(x):
                                                        0________1_______
                                                               -          0         +

hvorfor
monotoniforholdene:
                               for f(x) er:    
                                                        0________1________
                                                           aftagende        voksende

     


Svar #6
09. november 2010 af Nadiakb (Slettet)

tusind tak for det


Skriv et svar til: Differentialregning haster..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.