Matematik

Ligninger

12. november 2010 af OliverD (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgave 1

Jeg er ved at beregne et skæringspunkt. Jeg har fundet frem til at nedenstående funktioner skal trækkes fra hinanden. Nogen der kan hjælpe med hvordan man gør?

» (0,04Q²-3Q+150) - (0,12Q²-6Q+150)

opgave 2

Jeg skal igen trække to funktioner fra hinanden og derefter skal jeg sætte løsningen = 0 Er i tvivl om det er gjort rigtigt - ved ikke hvad jeg skal gøre med det sidste.

TR – TC » (1200Q-3Q²) - (0,04Q³-3Q²+150Q+40000)
» 0,04Q³+1050Q - 40000
» 0,12Q²+1050
Overstående sættes lig 0
» 0,12Q² + 1050= 0
 

Håber der er nogle der kan hjælpe. På forhånd tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. november 2010 af PeterValberg

 (0,04Q2 - 3Q + 150) - (0,12Q2 - 6Q + 150) =

0,04Q2 - 3Q + 150 - 0,12Q2 + 6Q - 150 =

-0,08Q2 + 3Q =

Q(3 - 0,08Q)

som sættes lig med nul

Q(3 - 0,08Q) = 0

Q = 0   ∨ ("eller")   3 - 0,08Q = 0  

Q = 0   ∨ 3 = 0,08Q

Q = 0    ∨  Q = 3/0,08 (regn selv lige den ud)

det var det

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
12. november 2010 af OliverD (Slettet)

Tusind tak. Kan du hjælpe med understående - som du kan se, har jeg forsøgt: 

(1200Q-3Q²) - (0,04Q³-3Q²+150Q+40000) =

1200Q-3Q²-0,04Q³+3Q²-150Q-40000 =
 

1050Q+0,04Q³-40000
 

Overstående sættes lig 0

Kan du hjælpe med det?

Jeg har også nedenstående der skal sættes lig hinanden:

MR = MC  (1200-6Q) = (0,12Q²-6Q+150)


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. november 2010 af PeterValberg

-0,04Q3 + 1050Q - 40000 = 0     (du har reduceret udtrykket næsten korrekt, der manglede bare et minus for 0,04Q3)

hvis du må bruge CAS-værktøj (fx TI-nspire eller TI-89), kan du jo bruge en solve kommando:

solve(-0.04Q^3+1050Q-40000=0,Q)   hvilket giver Q ≈ -178,48  ∨  Q ≈ 40,66  ∨  Q ≈ 137,82

den er ikke nem at klare uden hjælpemidler

----------------

1200 - 6Q = 0,12Q2 - 6Q + 150

0,12Q2 - 1050 = 0

Q = ±√(1050/0,12)    regn selv det sidste ud

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
12. november 2010 af OliverD (Slettet)

Tusind tak for hjælpen :) Det havde jeg aldrig selv fundet fra til.

Qx = -120Px+535570

Her skal jeg isolere P

P=120Q+535570 er det korrekt?

Derefter skal udtrykket sættes lig med 1000+0,018Q

120Q+535570 = 1000+0,08Q

534570-119,92

Skal man så bare dividere de to tal?


Brugbart svar (1)

Svar #5
12. november 2010 af PeterValberg

Er det her handels-matematik ?

og så har jeg lidt besvær med at gennemskue udtrykket  Qx = -120Px+535570

er det

Q(x)=-120Px+535570   altså en funktion Q af x eller er det

Q·x = -120·P·x+535570   og hvad er Q og P egentligt, nu bliver jeg nysgerrig ?
 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #6
12. november 2010 af OliverD (Slettet)

Ja det er handelsmatematik :)

Qx = -120Px+230Py+230A+92N+3000
 

Qx er mængden af vare x
Px er prisen på vare x
Py er prisen på en anden vare Y som er 1500
I er indkomsten som er 23
A er reklame som er 23
N er antallet af forbrugere som er 340
 

Jeg troede derfor at udtrykket for den samlede efterspørgselskurve var
Qx = -120Px+526930
Jeg har nemlig indsat de givne værdier i funktionen Q – undtagen Px da den er ukendt.
Det er korrekt?
Udbudskurven er
P=1000+0,018Q
De to kurver skal sættes lig hinanden, men det er jo klart jeg får et forkert resultat hvis den ene kurve er forkert.
 


Brugbart svar (1)

Svar #7
12. november 2010 af PeterValberg

Vi er vist ovre i lineær programmering (?), - det er i hvert tilfælde økonomi-/handels-matematik.
Jeg har lidt svært ved at forholde mig til formlerne, da jeg ikke har en handelsbaggrund, - så desværre må
jeg kaste håndklædet i ringen her, beklager

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #8
12. november 2010 af OliverD (Slettet)

Det er helt okay - tak for al din hjælp :)


Brugbart svar (1)

Svar #9
12. november 2010 af PeterValberg

det var så lidt :-) jeg forsøgte da i det mindste, - måske jeg skulle snuppe et kursus på handelsskolen i lineær programmering og handelsmatematik (?) det virker da meget interessant.

God weekend

Peter

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.