Matematik

Skæring mellem planer

16. november 2010 af JonLar (Slettet) - Niveau: A-niveau

En plan β har ligningen:

-2x+3y-z-4=0

En linje har parameterfremstillingen (x;y;z)=(0;1;-1)+t(-3;1;9).

Find ligningen for den plan, der skærer β i l, og som er vinkelret på β.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2010 af peter lind

plan, der skærer β i hvad?


Svar #2
16. november 2010 af JonLar (Slettet)

Skærer β i linjen l. Den hvis parameterfremstilling der står ovenfor.


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. november 2010 af peter lind

Det lyder meget kryptisk. Er det så ikke snarere sådan at du skal finde punktet hvor linjen l går gennem planen β  og derefter finde ligningen for den plan, der går gennem dette punkt og som står vinkelret på β ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Opgaven er korrekt formuleret. Linien l , som er givet ved parameterfremstillingen, ligger helt i planen β, idet punktet (0;1;-1) ligger i planen, og liniens retningsvektor r = (-3;1;9) er ortogonal på planens normalvektor n = (-2;3;-1) . Det har derfor god mening at spørge efter den plan, som står vinkelret på β og som skærer β i linien l . Denne plan skal da have en normalvektor, der er ortogonal til både n og r, så vektoren r×n kan bruges som normalvektor til denne plan, og et punkt på linien l kan så bruges til at fastlægge planen.


Svar #5
16. november 2010 af JonLar (Slettet)

Men hvordan gør man det?


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Følg vejledningen i #4. Beregn først vektoren r×n . Hvis r×n = (a , b , c) , er ligningen for den søgte plan da

ax + by + cz + d = 0. Bestem d ud fra betingelsen, at punktet (0;1;-1) også er i denne plan.


Skriv et svar til: Skæring mellem planer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.