Kemi

hjæææælp kemi :(

17. november 2010 af shufffff (Slettet) - Niveau: A-niveau

 b) Hvor mange ml 96 % (vægtprocent) svovlsyre (med densiteten ρ = 1,8355 g/ml) skal anvendes til fremstilling af 2,00 l 35 % svovlsyre (ρ = 1,2599 g/ml), og hvad er den fremstillede syres
koncentration?

nogen som kan hjælpe??

det er min sidste opgave som jeg sidder fast i :(


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. november 2010 af badooo (Slettet)

Svovlsyre: H2SO4 , M = 98g/mol

Den molære koncentration, c, af 35% H2SO4 kan beregnes. Først:

c = n/V , og da n = m/M har vi c = (m/M)/V , og da m = V*ρ har vi til sidst: c = (V*ρ)/M/V = ρ/M

Dette skal så ganges med 0,35 for opløsningen er 35%, og vi ellers beregner ved en fremstilling af 100% H2SO4. Dvs:

c = 0,35*(1259,9 g/L)/(98g/mol) =  4,5 mol/L - Bemærk at jeg har omregnet fra mL til L ved densiteten, for at få enhederne til at passe ordentligt.

Da dette er mol/L og vi har 2L skal vi altså bruge: 4,5mol/L * 2L = 9mol H2SO4 totalt.

Vha. samme formel som ovenfor kan vi beregne antallet af mol/L af 96% H2SO4-opløsning.

c = 0,96*(1835,5g/L)/(98g/mol) = 18mol/L

Da der i sådan en opløsning er 18 mol/L og vi ialt skal bruge 9mol, kan vi beregne hvor mange L af denne opløsning vi skal bruge:

9mol/18mol/L = 0,5L = 500mL (cirka. Der er afrundet forskellige steder men det er så småt at det ikke gør noget. Det eksakte resultat er 1-2mL højere.


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. november 2010 af mathon

                               c = (p/100)·d/M

        

                                        n =                           V1·c1                 =                 V2·c2

                                                      V1·0,96·(1835,5 g/L)/M    =    (2,0 L)·0,35·(1259,9 g/L)/M      

hvoraf
                                                      V1·0,96·(1835,5 g/L) = (2,0 L)·0,35·(1259,9 g/L)

                                                      V1·(1762,08 g/L) = (881,93 g)

                                                       V1 = (881,93 g) / (1762,08 g/L) = 0,500505 L ≈ 0,5 L

                                                      


Skriv et svar til: hjæææælp kemi :(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.