Kemi

Aluminium i konc. salpetersyre

18. april 2005 af 2835 (Slettet)
Hejsa...

Jeg skal bruge 1,334 mol salpetersyre, jeg bruger en koncentraret svovlsyre.
masse procenten er 65%, og densiteten for salpetersyre er 1,41 g pr. mL.

HVOR MANGE mL KONCENTRERET SALPETERSYRE SKAL JEG BRUGE?

m(HNO3)= 1,334mol*61,02g/mol = 81,5 g
V(HNO3)=(81,5g)/(1,41 g/mL) = 57,80 mL
V(konc. HNO3)=((57,80mL)/65)*100 = 88,93mL

FACIT : 88,93 mL

ER DET RIGTIG?

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. april 2005 af fister (Slettet)

Det ser da rigtigt nok ud, hvis du ellers har tastet korrekt ind på lommeregner, og brugt de rigtige tabelværdier.

Brugbart svar (0)

Svar #2
18. april 2005 af Epsilon (Slettet)

Det er svært at få øje på, hvad det har med aluminium i koncentreret salpetersyre at gøre. Det ville være lettere at kontrollere beregningerne, hvis vi fik hele opgaveteksten.

I øvrigt slå lige Caps Lock fra - vi kan sagtens læse teksten alligevel.

//Singularity

Svar #3
18. april 2005 af 2835 (Slettet)

Når aluminiumopløses i konc. salpetersyre sker der følgende reaktion:
6H+ + Al + 3NO3- --> Al3+ + 3NO2 + 3H2O
a) afstem, er gjort.

b) Find i et tabelværk densitet og masseprocente for koncentreret svovlsyre.
densitet: 1,41 g pr. mL
Masseprocent: 65 %

c)Hvor mange mL konc. salpetersyre skal der teoretisk anvedes til at opløse 12,0 g aluminium.

jeg fik så at jeg skal bruge 1,334mol HNO3, og herfra kommer jeg videre til udregningerne i #0

Brugbart svar (0)

Svar #4
18. april 2005 af Epsilon (Slettet)

#3: Hvordan kommer svovlsyre (H2SO4) overhovedet ind i billedet (jf. b)), når aluminium opløses i koncentreret salpetersyre (HNO3)? Mon ikke du mener salpetersyre i b)?

//Singularity

Svar #5
18. april 2005 af 2835 (Slettet)

jo jeg mener naturligvis salpetersyre

Brugbart svar (0)

Svar #6
18. april 2005 af frodo (Slettet)

m=M*n

hertil er det rigtigt, men NU skal du beregne massen af den koncentrerede salpetersyre. Du har jo en masse% og IKKE en volumen%.

Når du har massen, kan du ved at dele denne med densiteten finde voluminet

Svar #7
18. april 2005 af 2835 (Slettet)

så det er forkert at jeg i #0 har skrevet at facitet er 88,93 mL?

Brugbart svar (0)

Svar #8
18. april 2005 af frodo (Slettet)

ja.. Du har i øvrigt også en forkert molar masse for HNO3. Den er 63,01

Brugbart svar (0)

Svar #9
18. april 2005 af frodo (Slettet)

Jeg skal lige sige, at det principielt er forkert. Det giver det samme, men det er ikke pænt at se på

Svar #10
18. april 2005 af 2835 (Slettet)

Okay, så satser jeg på det jeg har skrevet.

Tak for hjælpen

Brugbart svar (0)

Svar #11
18. april 2005 af frodo (Slettet)

okay.. Men husk lige at få rettet den molare masse

Skriv et svar til: Aluminium i konc. salpetersyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.