Matematik

Fra 8x til brøk!

18. november 2010 af Henriett1 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hej.

Håber vildt der er en der kan hjælpe mig. da der er en del år siden jeg har haft brøkregning.

Jeg sidder med denne formel:

<span style="font-size:12.0pt;mso-bidi-font-size:11.0pt;font-family:"Times New Roman","serif"; mso-fareast-font-family:Calibri;mso-fareast-theme-font:minor-latin;mso-bidi-theme-font: minor-bidi;mso-ansi-language:DA;mso-fareast-language:EN-US;mso-bidi-language: AR-SA">-8x+2.000=1/4x+650

Jeg skal have -8x til at blive en brøk. Men jeg er i tvivl om det kommer til at hedde 64/8 eller 8/8 (kan ikke få den til at skrive brøker)

Herefter skal jeg finde fællesnævneren, så de kan lægges sammen.

HJÆLP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Henriett


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. november 2010 af PeterValberg

 -8x + 2000 + = 1/4x + 650
-8x - 1/4x = 650 - 2000
-64/8x - 2/8x = -1350
-66/8x = -1350
-33/4x = -1350
x = -1350/(-33/4)
x = (-1350·4)/(-33)
x = -5400/(-33)
x = 5400/33
x = 1800/11  så kan den ikke forkortes yderligere

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. november 2010 af pensionist (Slettet)

. Jeg ser, at spørgsmålet allerede er besvaret


Svar #3
18. november 2010 af Henriett1 (Slettet)

Tak for hjælpen!

Det hjalp rigtig meget. Så var jeg på rette vej.


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. november 2010 af PeterValberg

 Hvis du må bruge CAS-værktøj (grafregner eller PC baseret beregningsprogram) kan du bruge det pågældende CAS-værktøjs "solver"

fx med TI-nspire:

solve(-8x+2000=1/4x+650,x) hvilket outputter x = 1800/11

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #5
18. november 2010 af Henriett1 (Slettet)

Ja må bruge alt, men som sagt er det en del år siden jeg har gået i skole. Så føler mig meget grøn. hihi

Jeg kan se i begge skriver1800/11.

Jeg skal fjerne brøkerne helt, da jeg skal bruge et beløb, men det skal jeg nok finde ud af.

Igen tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. november 2010 af PeterValberg

 1800/11 er det eksakte facit (noget man sædvanligvis går "lidt" op i på A-niveau)

men hvis du bare foretager divisionen (1800/11 ≈ 163,64 med to decimaler),
så får du en tilnærmet værdi, der ikke er en brøk.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #7
18. november 2010 af Henriett1 (Slettet)

Hmmm Måske jeg har skrevet det forkert.

Jeg skal finde en salgspris.

Jeg har vedhæftet en tidligere opgave, dette er godt nok svaret. jeg har skrevet det med gult. Det er bund resultatet jeg skal bruge.

Lige nu er jeg nået fra til:

x= 1350+ 66/8

Og skal "fjerne" brøken.

Vedhæftet fil:opgave 6,10.doc

Brugbart svar (0)

Svar #8
18. november 2010 af PeterValberg

 x = 1350 + 66/8 = 1350 + 8,25 = 1358,25 (helt præcist)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #9
18. november 2010 af Henriett1 (Slettet)

TUSIND TAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. november 2010 af PeterValberg

 Det var da så lidt :-)
det er altid rart at hjælpe nogen med noget, man faktisk ved noget om :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Fra 8x til brøk!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.