Matematik

Krydsprodukt

19. november 2010 af symmetri (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har 3 punkter:

E (0,0,4)

F(6,0,4)

J (3,4,6)

Jeg har fundet

Vektor EF   =  (6,0,0)

Vektor FJ   =   (-3,4,2)

Vektor EJ   =   (3,4,2)

Problemet opstår når der skal findes et krydsprodukt idet dette giver tilsvarende resulater for 2 af krydsprodukterne men ikke den 3.:

EF x FJ  =   (0,-12,24)

EF x EJ = (0,-12,24)

problemet opstår ved FJ og EJ krydset:

FJ x EJ = (0,12,-24)

Det er sikkert oplagt men jeg forstår ikke helt ikke hvorfor og om det er vigtigt med fortegn. Håber i forstår. Tak.


Brugbart svar (2)

Svar #1
19. november 2010 af PeterValberg

Jeg er ikke helt sikker på, hvor du vil hen med dite spørgsmål..., men jeg kan da nævne:

Hvis de tre vektorer ligger i samme plan, så er "krydsproduktsvektorerne" orthogonal på planen, de to første på "samme side" af planen (hvis man kan udtrykke det sådan) den tredje "peger" i den modsatte vej, men er også orthogonal på planen.alle tre vektorer kan bruges som normalvektor til planen.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (2)

Svar #2
19. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hvor ser du et problem her? Det ser ud til, at de tre krydsprodukter er regnet rigtigt ud. Fortegnet og rækkefølgen af vektorerne er vigtigt, da der gælder

a×b = -b×a


Svar #3
19. november 2010 af symmetri (Slettet)

Jeg skal benytte krydsproduktet som normalvektor til en planligning og kan ikke se hvilken krydsproduktvektor (0,-12,24) eller (0,12,-24) jeg skal bruge...


Brugbart svar (1)

Svar #4
19. november 2010 af PeterValberg

 #3 det er lige meget :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (2)

Svar #5
19. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3

Den ene er jo lig med minus den anden. Begge vektorer kan bruges.


Svar #6
19. november 2010 af symmetri (Slettet)

Undskyld men jeg kan ikke se hvordan. Hvis den skal indsættes i:   a(x-x0)+b(y-y0)+c(z-z0) som a,b,c og (x0,y0,z0) som pkt. E, F eller J  giver det så ikke 2 forskellige planer alt efter hvad man indsætter? Beklager at jeg ikke forstår.


Brugbart svar (2)

Svar #7
19. november 2010 af PeterValberg

 Det kan allerhøjest være det samme plan beskrevet på to måder.
Det er jo ikke anderledes end det tilfælde, hvor du vælger et andet punkt som P0 fx  F i stedet for E
hvilket også vil give forskellige udtryk for samme plan

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #8
19. november 2010 af symmetri (Slettet)

Jeg tror jeg kan se det :D

Tak for hjælpen.


Brugbart svar (1)

Svar #9
19. november 2010 af PeterValberg

 det var så lidt :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. november 2010 af pensionist (Slettet)

Det ser ud som om alle tre krydsprodukter er forkerte. For en determinant af 2. orden finder man

a11             a12

a21             a22        

Det skulle give  a11*a22 - a12*a21           

 #3 De to vektorer er ikke modsatrettede.


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. november 2010 af pensionist (Slettet)

#3 Undskyld, jeg mente #5 og undskyld #5 du har ret jeg var lidt for hurtig


Brugbart svar (1)

Svar #12
19. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#10

De tre krydsvektorer i #0 er faktisk korrekt beregnede.

De to vektorer EF×FJ og FJ×EJ er faktisk modsat rettede.


Brugbart svar (0)

Svar #13
19. november 2010 af pensionist (Slettet)

#10 Jeg sidder med meget røde ører.


Skriv et svar til: Krydsprodukt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.