Matematik

Indekstal! Hjælp!

24. november 2010 af hejsø (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Tabellen viser antallet af hf-kursister i Danmark i 1996 og 2000


År                             1996             2000


Antal hf-kursister 12901          11079

a) Omregn tabellens oplysninger til indekstal med 1996 som basisår.


HJÆLP! Hvad skal jeg gøre?


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. november 2010 af klimasven (Slettet)

 Indextallet for basisåret er altid 100.

Indextallet for år 2000 findes ved at sige 11079/12901*100=85,9.

Man kan altid bruge formlen værdien i det ønskede år divideret med værdien i basisåret gange med 100 giver indextallet for det ønskede år.


Svar #2
24. november 2010 af hejsø (Slettet)

 Mange tak for svar! Men er det 1996 eller 2000, som jeg beregne indekstal for ? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. november 2010 af klimasven (Slettet)

 1996=100

2000=85,9


Svar #4
24. november 2010 af hejsø (Slettet)

 Så fra 1996 til 2000 er det faldet 14,1 % ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. november 2010 af klimasven (Slettet)

 #4

Lige præcis


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. november 2011 af Tugtheshirt (Slettet)

Jeg forstår ikke, hvorfor du siger at den er faldet med 14,1%? Du har jo bare minusset dem? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

I forhold til 1996, hvor basistallet er 100, svarer et indekstal på 85,9 jo til et fald på

((100 - 85,9) / 100) · 100% = 14,1%


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. november 2011 af Tugtheshirt (Slettet)

Hvis du så skulle svare på b'eren, som lyder således, hvad vil du så gøre: 

Nedenstående tabel viser indekstal for antallet af gymnasieelever i årene 1996-2000.
Basisåret er 2000.

År                                                         1996      1997      1998          1999       2000
Indekstal for gymnasium elever           113,9     111,6     105,7         101,9      100

b) Undersøg, om antallet af hf-kursister eller antallet af gymnasieelever er faldet
procentvis mest fra 1996 til 2000.

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. november 2011 af Tugtheshirt (Slettet)

Kunne virkelig godt bruge din hjælp....


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Med basistal i 1996 har man da

                                1996                   2000
hf-kursister             100                     85,9
gymnasie                100                     87,8

Tallene taller nu næsten for sig selv.


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. november 2011 af Tugtheshirt (Slettet)

For hvis du skal gøre det samme med gymnasie eleverne, vil det så se sådan her ud ? 

((113,9-100) / 100) * 100%? 

 

 

Er det ikke noget med at man skal plusse eller minusse med 1 eller sådan noget? 


Brugbart svar (0)

Svar #12
16. november 2011 af Tugtheshirt (Slettet)

Jamen, du har ikke basis tallet for 1996 i b'eren. Der har du for 2000. Hvordan får du så lige pludselig 87,8?


Brugbart svar (0)

Svar #13
16. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Det får man jo ved at ændre basistallet til 1996 . Man dividerer tabellens tal med tallet for 1996.


Brugbart svar (0)

Svar #14
16. november 2011 af Tugtheshirt (Slettet)

Okay, men kan du komme med nogle formler du bruger? Sorry.. 


Brugbart svar (0)

Svar #15
16. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#14

Som jeg skrev i #13: Man dividerer tabellens tal med tallet for 1996.  Og så ganger man med 100.


Brugbart svar (0)

Svar #16
08. april 2014 af 123434 (Slettet)

Faldet for gymnasieelever må være

(113,9-100)/113,9*100%=113%

Man dividerer med det oprindelige tal


Brugbart svar (0)

Svar #17
09. marts 2015 af BoAndersen1 (Slettet)

#14

Hvilke tal i tabellen bruger du til at divider tallet for 1996 med?


Brugbart svar (0)

Svar #18
09. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#17

Man dividerer tallene for 2000 med de tilsvarende tal for 1996

HF:    (11079/12901) - 1
Gym:   (100/113,9) - 1


Skriv et svar til: Indekstal! Hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.