Matematik

projektion

26. november 2010 af guppymolga (Slettet)

jeg har brug for lidt hjælp. (:

en ret linje l er givet ved: x+2y-4=0

a) Bestem vektor v's projektion på linjen l, når v er givet ved: v= (4¦2)

på forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. november 2010 af pensionist (Slettet)

Brug formlen ( a og b er vektorer)

a * b = |a|*|b|*cos(a,b)    ⇒ |b| * cos(a,b) = (a * b) / |a|

b = (4,2) 

linien y = -½*x -2    kan skrives på vektorform  (x,y) = (0,2) +t*(2,-1)

Vi kan vælge vektoren a = (2,-1), som repræsentant for linien, den er parallel med den givne linie og projektionen på den er det samme som projektionen på den givne linie.

Så har vi hvad vi skal bruge for at beregne projektionen, der jo er lig |b| * cos(a,b)


Svar #2
26. november 2010 af guppymolga (Slettet)

mange tak for svaret.

jeg har bare lige et par spørgsmål:

hvis du siger b=(4,2) hvad er a, så lig med?

og hvorfor skriver du t nede ved (x,y)=(0,2)+t*(2,-1)?


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. november 2010 af pensionist (Slettet)

Det sidste spørgsmål først, man kunne også skrive x = 0 + 2t  og y = 2 - t , når vi lader x gennemløbe alle tal fra

-∞ til ∞ får vi alle punkter på linien.

a er en tilfældig valgt vektor, som er parallel med linien. Jeg har valgt a = (2,-1)


Svar #4
26. november 2010 af guppymolga (Slettet)

okay.

ja det gik op for mig da jeg læste dit svar et par gange.

men mange tak for hjælpen!!


Svar #5
26. november 2010 af guppymolga (Slettet)

jeg har faktisk lige et spørgsmål til, kan du ikke prøve at sætte talende ind i den formel du har oplyst? (:


Brugbart svar (1)

Svar #6
26. november 2010 af pensionist (Slettet)

a*b = (2,-1)*(4,2) = 8 - 2 = 6

| a | = √(22+12) =√5               | b | =√(42+22) = √20 = 2*√5

|b|*cos(a,b) = 6 / √5 = 2,68


Svar #7
26. november 2010 af guppymolga (Slettet)

og det vil sige vores projektion = 2,68?


Svar #8
26. november 2010 af guppymolga (Slettet)

hov jeg forstår ikke hvor du kan få l til at blive y=- ½x-2


Brugbart svar (1)

Svar #9
26. november 2010 af pensionist (Slettet)

Hvis du i et koordinatsystem tegner vektor b (fra (0,0) til (4,2) og en linie fra (0,0) gennem (2,-1) og derefter tegner en linie fra (4,2) vinkelret på linien, vil du kunne måle projektionen som afstanden fra (0,0) til skæringen mellem linien og den vinkelrette.


Brugbart svar (0)

Svar #10
26. november 2010 af pensionist (Slettet)

Ups! Jeg har lavet en fortegnsfejl, men det får ingen betydning for resultatet,

 da y = -½x - 2 er parallel med y = -½x + 2


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Projektionen af vektor v på linien l er vektoren

va = (va/|a|) a/|a|

hvor vektoren a er en retningsvektor for linien l . Her er a = (2 ; -1) og v = (4 ; 2) , så

|a| = √5 og va = 6 , og dermed

va = (6/5)·(2 ; -1) = (12/5 ; -6/5)


Brugbart svar (0)

Svar #12
26. november 2010 af pensionist (Slettet)

Som hr. Andersen diskret påpeger, så er det vi har fundet, nemlig lænden af projektionen på linien, ikke det der bliver spurgt om.

Men for at gøre det, jeg er begyndt på færdigt.
Hvis vi skal give svaret som en vektor (og det ser vi skal, når jeg når jeg nærlæser opgaven), skal vi normere vektor a og gange med længden 6/√5 som vi har fundet.
Vi normerer a = (2, -1) ved at dividere hver af koordinaterne med længden af |a| som vi allerede har fundet.
anorm= (2/√5, -1/√5)
Så vproj( som vektor) = 6/√5*anorm =  (6/√5)*(2/√5, -1/√5) = (12/5, -6/5)


Skriv et svar til: projektion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.