Kemi

Eksamensopgave i kemi

28. november 2010 af Vandflyveren (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

En meget lang kemi opgave, som jeg håber, at der er nogen der kan hjælpe mig med :)

På forhånd mange tak.

Sølvsulfid, Ag2S, er et tungtopløseligt salt. Det kendes bl.a. som sorte belægninger på sølvskeer, der
har været i kontakt med svovlholdige fødevarer som f.eks. æg. I nedenstående tabel er givet
termodynamiske data for henholdsvis Ag2S og de opløste ioner Ag+ og S2−.

                          ΔfHº (kJ/mol) ΔfGº (kJ/mol) Sº (J/(K•mol))
Ag2S(s)                  −32                −40                       146
Ag+(aq)                  105                   77                         73
S2−(aq)                    33                   86                       −15
1) Bestem ud fra værdier i ovenstående tabel ΔHº, ΔGº og ΔSº for reaktionen mod højre

Ag2S(s) <--> 2Ag+(aq) + S2−(aq)

2) Kommentér fortegnene for ΔHº og ΔGº, og forklar hvordan ΔSº kan være negativ for denne
reaktion.

3) Bestem opløselighedsproduktet for Ag2S ved 25 ºC

4) Beregn opløseligheden (i mol/L) af Ag2S i vand. Hvis spørgsmål 3) ikke er besvaret kan
anvendes Ksp(Ag2S) = 1,0•10−50.

5) Forklar, hvorvidt der vil kunne opløses mere Ag2S, hvis temperaturen øges. Det kan antages, at
ΔHº og ΔSº er uafhængige af temperaturen.

En metode til at opløse Ag2S fra f.eks. sølvskeer er forsigtig behandling med en salpetersyreopløsning. Herved opløses Ag2S ved at drive ovenstående ligevægt mod højre med syre og med oxidation af det dannede H2S til frit svovl efter følgende reaktion:

H2S(aq) + NO3−(aq) <--> S(s) + NO(g)

6) Afstem redox-reaktionen, og vis ved brug af standardreduktionspotentialer, at denne reaktion er
spontan under standardbetingelser.


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. november 2010 af Phienix (Slettet)

1) ΔRGo = ∑ΔfGo(Produkter) - ∑ΔfGo(Reaktanter)

Samme gør sig gældende for H og S. Husk stykiometriske koefficienter!

ΔRGo = 280 kJ/mol
ΔRHo = 275 kJ/mol
ΔRSo = -15 J/mol*K = -0.015 kJ/mol*K

2) Du kan se at reaktionen er endoterm (ΔRHo > 0), og at reaktionen ikke er spontan mod højre (ΔRGo > 0). Entropi er lidt svært at forklare, men for kemi er det tit i orden at sammenligne det med uorden - altså angiver en negativ S værdi mere orden. Jeg er ikke helt sikker på den, men jeg vil tro, at det kræver mere koordination med vandmolekyler at danne ionerne, end det kræver koordination i stoffet for fast form - men hæng mig ikke op på den!

3) KOpl = [Ag+]2[S2-]
ΔRGo = - RT ln(K) ⇒ K = exp( -ΔRGo/RT )

Husk enhederne skal passe! Ligger på omkring 8*10-50

4) Opløseligheden må vel være koncentrationen af de enkelte ioner. Jeg er ikke 100 på det her dog, har aldrig brudt mig om begrebet. Men hvis det er tilfældet, og der er to gange sølv ioner per svovl, og de følger hinanden "i trop", så må der gælde at

K = [Ag2+][S-] = 2*x *x = 2x2     ⇒ x = √(K/2)

I det tilfælde skulle det gerne give noget af ordenen 2*10-25.

5) Fra opgave 2 viste vi at reaktionen er endoterm, og en reaktion vil ALTID forløbe i den endoterme retning, når temperaturen øges! Men jeg tror de vil have dig til at benytte at ΔRGo = ΔRHo - T*ΔRSo og bruge at

K = exp( -(ΔRGo)/RT ) = exp( -(ΔRHo - T*ΔRSo)/RT )

Og her kan du vise matematisk, at hvis du øger T, vil det øverste led af brøken blive mindre (indtil det når 0, hvorefter det vil ophæve minusfortegnet udenfor), mens det nedenunder brøken vil blive større, og alt i alt fås, at K vil stige.

6) Her må du selv lidt igang. Du skal benytte standardreduktionspotentialerne til at angive en εo-værdi for din rekation, og heraf benytte, at

ΔRGo = - nFεo

hvor n er antallet af elektroner, der "overføres i reaktionen", F er Faradays konstant (96485 C/mol tror jeg nok). Læg mærke til at for at ΔRGo skal være negativ (kravet for spontanitet), så skal εo være positiv.


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. november 2010 af science1 (Slettet)

Phienix: hvordan ser de formler du har brugt i 1) helt præcist ud, så jeg ved det til en anden gang, altså hvilke værdier skal indsættes hvor og hvad står for hvad? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. november 2010 af Phienix (Slettet)

#2:

ΔRGo = Σ(ΔfGo(Produkter) ) - Σ(ΔfGo(Reaktanter) )

Samme måde mht. H, du udskifter blot G med H. Entropien ser liiidt anderledes ud mht. tegnene, men regnemåden er præcis den samme.

ΔRSo = ∑(So(Produkter) ) - Σ(So(Reaktanter) )

Jeg kan vise dig hvordan jeg har regnet gibbs energi for reaktionen, men fremgangsmåden er den samme i de andre tilfælde. Læg mærke til de stykiometriske koefficienter (2 Ag+ betyder at ΔfGo(Ag+) skal med to gange).

ΔRGo = 2·ΔfGo(Ag+(aq)) + ΔfGo(S2-(aq)) - ( ΔfGo(Ag2S(s)) )
           = 2·77 kJ/mol + 86 kJ/mol - ( -40 kJ/mol )
           = 154 kJ/mol + 86 kJ/mol + 40 kJ/mol
           = 280 kJ/mol

Dette er egentlig blot noget, man vender sig til. Man skal dog være opmærksom på, at gibbs energier og entalpier som regel er angivet i kJ/mol, mens entropi er angivet i J/mol*K, altså en faktor 1000 til forskel mht. energi.


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. november 2010 af science1 (Slettet)

Okay, så lad mig lige se om jeg har forstået det rigtigt, hvis jeg f.eks har denne

ΔRGo = Σ(ΔfGo(Produkter) ) - Σ(ΔfGo(Reaktanter) )

skal jeg indsætte

ΔRGo = Σ(ΔfGo(Produkter) ) - Σ(ΔfGo(Reaktanter) ) =280

Nej jeg ved stadig ikke hvilke tal jeg skal sætte ind her :s


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. november 2010 af Phienix (Slettet)

Prøv at kigge på de forskellige led.

ΔRGo = ∑(ΔfGo(Produkter) ) - Σ(ΔfGo(Reaktanter) )
1. led                 2. led                           3. led

Så der står

1. led = 2. led - 3. led

Så lad os kigge på dem separat.

1. led: ΔRGo angiver din gibbs energi for reaktionen (derfor der står et lille R foran G). Den fortæller nogen om hvordan din reaktion forløber. For at regne denne for reaktionen skal du benytte nogle værdier fra de forskellige stoffer, som indgår i 2. og 3. led.

2. led: Her står der at du skal tage summen af alle dine ΔfGo for dine stoffer, som er produkter. Læg mærke til at der står et lille f foran G her, istedet for et R: det står for "formation", og disse værdier kan du slå op i enorme tabeller, men typisk er værdierne givet i opgaven, som her.

3. led: her står der præcis det samme: du skal tage summen af alle dine ΔfGo for dine stoffer, som er reaktanter.


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. november 2010 af science1 (Slettet)

Tusind tak! Vil det så se således ud: 

((-32)+(-40)+146)-(105+77+73+33+86+(-15))=285  for den første?


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. november 2010 af Phienix (Slettet)

For H vil det se sådan her ud:

(2*105 + 33) - (-32) = 275

For G:

(2*77 + 86) - (-40) = 280

For S:

(2*73 - 15) - (146) = -15

Pas på ikke at bland alle tabelværdierne sammen :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. november 2010 af science1 (Slettet)

Årh okay, så forstår jeg det :)! Tusind tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. november 2010 af science1 (Slettet)

Den her forstår jeg heller ikke helt, Hvad står RT for? Og hvordan ved man hvilke værdier der gælder for 25 grader?

KOpl = [Ag+]2[S2-]

ΔRGo = - RT ln(K) ⇒ K = exp( -ΔRGo/RT )
 


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. november 2010 af Phienix (Slettet)

Undskyld jeg er for vant til at folk kender udtrykkene godt.

Der står ikke RT, men R*T. Nok der, den første forvirring er. R er gaskonstanten og T er temperaturen (men på Kelvin-skalaen, ikke Celsius).

R = 8,314 J / mol*K

Hvis du har en temperatur i Celsius kan du omregne den til Kelvin ved at lægge 273 til. Så ved 25 grader C fås at

T = ( 25 + 273 ) K = 298 K

- - -

KOpl er din ligevægtskonstant for opløsning af dit stof. Men der gælder også at

KOpl = exp( -ΔRGo/ (R*T) )

hvor "exp(...)" betyder "e opløftet i (...)"


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. december 2010 af science1 (Slettet)

Tusind tak! Hmm lige endnu et spørgsmål, hvis jeg har oplysningerne ΔH°f (C6H5OH(s)) = -165 kJ/mol
ΔG°f (C6H5OH(s)) = -50 kJ/mol
 og reaktionen C6H5OH(s) + 11 H2O(g) → 14 H2(g) + 6 CO2(g) og skal beregne ΔH° og ΔG° for reaktionen, hvordan gør jeg så det når jeg kun har én oplysning for hver af dem?


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. december 2010 af science1 (Slettet)

Og hvordan finder man delta S med de givne oplysninger? :S


Skriv et svar til: Eksamensopgave i kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.