Kemi

Resultatskemaet er uklar!

29. november 2010 af VidenSøger (Slettet)

 Hej!

vi lavede et forsøg omhandlende syrestyrke og protolysegrad og vi skulle derfor udfylde et skema udfra de resultater vi har fået. Følgende ligevægt indstillet sig: S+H20 ⇔ B+H30+

s= syre b=base

altså vi lavede en fortynding med vand 3 gange med eddikesyren således at koncentrationen af syren blev 0.1 M,0.01M og 0,001 M og for dem alle målte vi pH. pH steg gradvist hver gang vi fortyndet! 

I skemaet skal jeg udfylde
pH
[H3O+]
[CH3COOH]
[CH3OO-]

Vi målte pH og fik nogle værdier dem har jeg styr på og har skrevet dem ind i skemaet! Men problemet er at der over skemaet angivet koncentrationerne 0.1 M,0.01M og 0,001 M og så vil de har en til at angive koncentrationerne for de overnævnte stoffer på den lodrette side! Jamen er det ikke bare de koncentrationer som de har angivet over skemaet, hvorfor dog skrive dem igen?
 


Svar #1
29. november 2010 af VidenSøger (Slettet)

 altså der står at jeg skal anvende den afmålt pH-værdi til at udregne [H3O+]?


Brugbart svar (1)

Svar #2
29. november 2010 af mathon

                                  
                                                         S  +  H2O   <--->   B  +  H3O+
koncentrationer i mol/L:               (1-α)·c                     α·c     α·c

ligevægtsloven giver
                                                               cs·α2/(1-α) = Ks = 10-pKs = 10-4,76

                               
hvoraf
                                                               cs·α2 + Ks·α - Ks = 0
 

som for de formelle
koncentrationer i mol/L
beregnes til:
                                             cs           [CH3COOH]       [CH3COO- ]      [H3O+]         pH
                                            0,1               0,09869            0,00131        0,00131        2,9
                                            0,01             0,095917          0,000408      0,000408      3,4
                                            0,001           0,000877          0,000123      0,000123      3,9

  
                                                      



                                                     
 


Svar #3
29. november 2010 af VidenSøger (Slettet)

 hvorfor ganger du med a=protolysegrad og ikke bare med en ukendt værdi fx kaldet x? Og de pH-værdier du har fået er teoretiske, ikke? For hvordan kunne du udregne dig frem til dem? Mine pH-værdier ligger meget tætte på dine! 


Svar #4
29. november 2010 af VidenSøger (Slettet)

Kan godt se hvordan du er nået frem til [H30+] og [CH3COO- ]! men hvordan har du nået frem til følgende?

cs [CH3COOH]

0,09869 M

0,095917 M

0,00087 M

når jeg bruger den her ligning  cs·α2 + Ks·α - Ks = 0 og sætter dine tal ind får jeg 1,1*10-8

jeg får ikke 0!


Svar #5
29. november 2010 af VidenSøger (Slettet)

 jeg forstår heller hvor du får den her pH-værdi  fra --->4,76?


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. november 2010 af mathon

pKs(CH3COOH) = 4,76

Ks = 10-pKs = 10-4,76

cs har du oplyst


Svar #7
29. november 2010 af VidenSøger (Slettet)

 #6 jamen, hvem siger den er 4,76? Vil du ikke være sød at uddybe dig? vil rigtig gerne lære det! Kan heller ikke forstå hvordan du er nået frem til konc. af eddikesyren!


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. november 2010 af mathon

                0,1·α2 + Kα - Ks = 0 
                     α = 0,013096

                0,01·α2 + Ks·α - Ks = 0
                     α = 0,040827
              
                 0,001·α2 + Ks·α - Ks = 0
                     α = 0,123423
 


Svar #9
29. november 2010 af VidenSøger (Slettet)

 #8 Hvad er mening med den ligning? Skal jeg udregne en ubekendt?


Svar #10
29. november 2010 af VidenSøger (Slettet)

Har prøvet at udregne ligningen får stadig ikke 0 og forstår ikke hvorfor jeg skal bruge den! men har prøvet at løse den.. 

0,1·α2 + Ks·α - Ks = 0
 

(0,1*0,013096)+(10-4,76*0,013096) -10-4,76=0,0012


Svar #11
29. november 2010 af VidenSøger (Slettet)

Jeg har stadig ikke fået afklaret hvorfra du har fået at styrkekonstanten Ks er 10-4,76


Svar #12
29. november 2010 af VidenSøger (Slettet)

 har fundet ud af det! Beklager ulejligheden!


Skriv et svar til: Resultatskemaet er uklar!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.