Matematik

diff. haster meget

29. november 2010 af Googles (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. der var nogen der prøvede at hjælpe, men jeg forstod intet.

T= tingens tempr.

T0= omgivelsernes tempr.

t= tiden

tempr. T opfylder diff.ligningen:

dT/dt=a*(T-T0)

a=negativ konstant

For en tekande i 21 grade varmt køkken oplyses at teen til t=0 er 93 grader - efter 9 min. er tempr. faldet til 85 grader.

Bestem teens tempr. som funktion af tiden t.


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Løs differentialligningen ved separation af de variable:

dT/dt = a·(T - T0) , hvoraf

(d(T - T0)/dt) / (T - T0) = a , der integreres til

ln(T - T0) = at + k, og dermed

T(t) = T0 + C·eat .

Det oplyses, at T0 = 21 , og at T(0) = 93, så

T0 + C = 93, dvs C = 93 - T0 = 93 -21 = 72 .

Endelig oplyses det, at T(9) = 85, dvs

21 + 72·e9a = 85 , hvoraf

9a = ln((85-21)/72) = ln(64/72) = ln(8/9) og dermed

a = ln(8/9)/9 = -0,01309 . Den færdige løsning er da

T(t) = 21 +72·e-0,01309t ,

hvor t indsættes i minutter.


Brugbart svar (1)

Svar #2
29. november 2010 af mathon

i overensstemmelse
med rettelsen
          i
www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx


Svar #3
29. november 2010 af Googles (Slettet)

tak:)


Skriv et svar til: diff. haster meget

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.