Kemi

mængdeberegning

02. december 2010 af Bladlus (Slettet)

Hej alle derude!

Jeg kan ikke helt huske hvordan man beregner mængdeberegning, så her kommer lige den opgave jeg skal have hjælp til:

Beregn for alkenen hvor meget der dannes af 0,437g CH3CH2CHOHCH3.Alkenen erAlkenen er CH3CHCHCH3. Ud fra de 0,437g har jeg beregnet M og n men ved ikke, hvordan jeg beregner det for de andre ud over M. Og hvordan skal reaktionen se ud?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. december 2010 af NejTilSvampe

 Du skriver først reaktionsskemaet op (se link nedenunder) og indser at stofmængdeforholdene for alkoholen og alkenen er 1:1. Dvs. hvis du beregner stofmængden "n" af alkoholen er det den samme som stofmængden af alkenen.

n = m/M  ,  så når du har fundet molarmassen "M" for alkoholen kan du finde stofmængden ved at sætte det ind i den forml.

Når du så har stofmængden kan du bruge formlen  m = n*M   , som er udledt fra den du brugte før.  Men her skal du huske at det er molarmassen for alkenen du skal bruge, det er altså IKKE den samme molarmasse som før!

Reaktionsskema + beregning


Svar #2
02. december 2010 af Bladlus (Slettet)

okay mange tak! Men så tænker jeg bare, hvis jeg har denne opg:

CH3CH2CH2CH2CH2OH + HCl = CH3CHClCH2CH2CH3

Hvor mange g af hvert udgangspunkt skal man bruge for at fremstille 500 g 2-chlorpentan.

Hvordan ved jeg hvordan massen og det skal fordeles til de andre stoffer, når jeg har beregnet m og n for 2-chlorpentan?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. december 2010 af NejTilSvampe

præcis samme måde.. stofmængdeforholdet er igen 1:1.

m(pentan-1-ol) = n*M(pentan-1-ol) = [ m(2-chlorpentan) / M(2-chlorpentan) ] *M(pentan-1-ol)


Skriv et svar til: mængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.