Matematik

Eksponentiel- og potensudvikling

02. december 2010 af julespanjul (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej!

Er der nogen der kan forklare mig hvorfor man bruger enkelt logaritmisk skala til eksponentiel, og dobbelt til potens. Så vidt jeg kan forstå tager man Logaritmen på begge sidder af lighedstegnet, i begge formler?

På Forhånd tak :P


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hvis vi har en eksponentiel sammenhæng mellem y og x, gælder

y = b·ekx , eller

ln(y) = k·x + ln(b)

altså en lineær sammenhæng mellem x og ln(y), derfor benyttes enkeltlogaritmisk papir.

Hvis vi har en sammenhæng i form af en potensfunktion, gælder

y = b·xa , eller

log(y) = a·log(x) + log(b)

altså en lineær sammenhæng mellem log(x) og log(y), derfor benyttes dobbeltlogaritmisk papir.


Svar #2
02. december 2010 af julespanjul (Slettet)

Mange tak! Det ga' god mening!


Skriv et svar til: Eksponentiel- og potensudvikling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.