Matematik

Ellipse og spånplade

03. december 2010 af VidenSøger (Slettet)

Hej!

Jeg har en firkantet spånplade og vil gerne skære den op til en ellipse form.Bordet er 2,2 m langt og 1,2 m bredt. 

Hvis jeg skal få streget op på pladen skal jeg bruge denne formel:

(x2/a2)+(y2/b2)=1

så må det være 

(x2/2,22)+(y2/1,22)=1

hvordan finder jeg brændpunkterne?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

Du skal bruge de halve ellipseakser som a og b, dvs a = 2,2/2 = 1,1 ,  og b = 1,2/2 = 0,6 .

Bemærk, at ellipsen er det geometriske sted for de punkter, der har en fast afstandssum fra to givne punkter, brændpunkterne. Denne afstandssum er 2a. Afstanden fra ellipsens skæringspunkter med lilleaksen til hvert af brændpunkterne er da lig med a. Brændpunkternes afstand f fra ellipsens centrum er da bestemt af

f2 + b2 = a2 , eller

f = √(a2 - b2)


Svar #2
03. december 2010 af VidenSøger (Slettet)

Så man skal bruge Phytagoras' læresætning om ensvinklede trekanter?

Har fundet f til √1,57

men hvordan skal jeg så gøre det samme for en superelliptisk bordplade?


Svar #3
03. december 2010 af VidenSøger (Slettet)

 for der kender jeg ikke en afstand som fx f da den har en anden form

kan man bruge formlen (x5/2/a5/2)+(y5/2/b5/2)=1 

men så kan jeg vel ikke drage nytte af phytagoras' læresætning for der gælder ikke samme forhold?


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du har regnet f som √(a2 + b2) , men det skal være √(a2 - b2) , jvf. #1.

#3

Superellipsen for n = 5/2 har ikke brændpunkter som den ordinære ellipse har det. 


Svar #5
03. december 2010 af VidenSøger (Slettet)

Jeg forstår! min fejl


Svar #6
03. december 2010 af VidenSøger (Slettet)

 men a og f ligger på samme linje så hvordan kan f være katete og a en hyp.


Svar #7
03. december 2010 af VidenSøger (Slettet)

 #4: Hvad står n for?


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6

Lav en tegning og følg med i beskrivelsen i #1, specielt

"Afstanden fra ellipsens skæringspunkter med lilleaksen til hvert af brændpunkterne er da lig med a."

#7

Superellipsen har generelt ligningen

|x/a|n + |y/b|n = 1

Du ser åbenbart på den af Piet Hein betragtede superellipse med n =5/2 .


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. december 2010 af pensionist (Slettet)

Udnyt at en ellipse er det geometriske sted for de punkter, hvis afstande fra brændpunkterne har summen 2a.
Placer to tegnestifter, hvor du vil have brændpunkterne. Bind en snor af længden 2a fast med en ende i hver tegnestift. Stræk snoren ud med en blyanten, og tegn rundt med strakt snor.
 


Skriv et svar til: Ellipse og spånplade

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.