Matematik

Hjælp til differentialregning :(((

03. december 2010 af Elenaa (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej allesammen:) Er der nogle venlige mennesker, som kan hjælpe mig med denne opgave??

Opgave 1
Bestem uden hjælpemidler en ligning for tangenten til parablen med ligning f(x) = -0,5x^2 + 4,5 i hvert af skæringspunkterne med begge akser.

Kan nogen hjælpe mig med at lave den færdig:)) 
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2010 af klimasven (Slettet)

 Løs først f(x)=0.

Det giver x=3 eller x=-3

Bestem f mærke og sæt 3 ind det giver dig hældningskoefficienten for tangenten.

Brug nu formlen for tangentes ligning og indsæt det fundne.

Gør det samme for x=-3


Svar #2
03. december 2010 af Elenaa (Slettet)

Hej:)

Men når jeg løser f(x) = 0 -   giver det 4,5 og ikke 3 eller -3!

Gør jeg det helt forkert, for jeg kan ikke få det til at passe. Kan du hjælpe mig med det??? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. december 2010 af klimasven (Slettet)

 0 = -0,5x^2 + 4,5

0,5x^2 = 4,5

x^2 =9

x=3 eller x=-3


Svar #4
04. december 2010 af Elenaa (Slettet)

Hej igen:)

Jeg skal lige spørge om en sidste ting.. Er 0  røringspunktets andenkoordinat ? 


Brugbart svar (1)

Svar #5
04. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, skæringspunkterne med førsteaksen har pr definition y=0 .

Man skal også bestemme tangenten i parabelens skæringspunkt med y-aksen.


Brugbart svar (1)

Svar #6
04. december 2010 af mathon

skæringspunkter

               (0;4.5)  (-3;0)   (3;0)

f '(xo) = -xo

generel tangentligning i (xo,yo):
                               
                                  y = -xo(x-xo) + yo

tangent i (0;4.5):
                                  y = -0(x-xo) + 4.5

                                  y = 4.5

tangent i (-3;0):
                                  y = -(-3)(x-(-3)) + 0

                                  y = 3x+ 9

tangent i (3;0):
                                  y = -3(x-3) + 0

                                  y = -3x + 9

 


Svar #7
04. december 2010 af Elenaa (Slettet)

Mange Mange Tak for hjælpen allesammen:)  Men hvordan opstiller jeg denne opgave?:)

Jeg skal først løse  f(x)=0 ikke?? og bagefter skal jeg finde tangenten i mine tre skæringspunkter, som jeg har lidt svært ved at beregne:-)


Brugbart svar (1)

Svar #8
04. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7

Der er to skæringspunkter med x-aksen, som findes ved at løse f(x) = 0, og eet skæringspunkt med y-aksen, som findes ved at beregne f(0) . For hvert skæringspunkt (x0 , f(x0)) beregnes f'(x0) og dette indsættes i ligningen for tangenten i dette punkt.


Svar #9
05. december 2010 af Elenaa (Slettet)

Kunne nogen hjælpe mig med at beregne f(x) = 0 og f(0) ????

Bare ved at vise hvad I gør???


Brugbart svar (1)

Svar #10
05. december 2010 af mathon

   

         f(x) = -0,5x2+ 4,5 = 0

                    0,5x2 = 4,5

                     x2 = 9

                     x = ±3

         f(0) = -0,5·02 + 4,5 = 0 + 4,5 = 4,5


Svar #11
05. december 2010 af Elenaa (Slettet)

Nu har er jeg næsten færdig med opgaven.:) Jeg har beregnet mine skæringspunkter vha. jeres hjælp:)

Nu mangler jeg at beregne tangentens hældning og ligning... Kan I vise mig hvordan man gør det???

Men ellers mange tak for hjælpen:)


Brugbart svar (0)

Svar #12
05. december 2010 af mathon

differentier
                           f(x) = -0,5x2+ 4,5

og
            genlæs #6


Svar #13
05. december 2010 af Elenaa (Slettet)

Hmm:-) Skal jeg så indsætte de fundne skæringspunkter ind i ligningen??:-) For jeg mangler jo at beregne tangentens ligning hvorefter jeg skal finde tallet b??? :-)


Brugbart svar (1)

Svar #14
05. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#13

Tangenten til grafen for funktionen f(x) i punktet (x0 , f(x0)) har ligningen

y = f'(x0)·(x - x0) + f(x0)

Læs nu #6 igen.


Svar #15
05. december 2010 af Elenaa (Slettet)

Jeg har læst #6, men jeg forstår det ikke:( Jeg ved bare ikke hvad jeg skal gøre nu, for at afslutte opgaven:( Kan du for sidste gang hjælpe mig??


Brugbart svar (0)

Svar #16
05. december 2010 af mathon

tangentligning
                                  y = ax + b

                                  y = -xo·x + (xo2 + yo)


Svar #17
05. december 2010 af Elenaa (Slettet)

Men er det her forkert ???

skæringspunkter:  (0;4.5) (-3;0) (3;0)

f '(xo) = -xo

generel tangentligning i (xo,yo): y = -xo(x-xo) + yo

tangent i (0;4.5):
y = -0(x-xo) + 4.5

y = 4.5

tangent i (-3;0):
y = -(-3)(x-(-3)) + 0

y = 3x+ 9

tangent i (3;0):
y = -3(x-3) + 0

y = -3x + 9

Men du siger at jeg skal bruge y = ax + b  og  y = -xo·x + (xo2 + yo)....

Jeg er lidt i tvivl:( Kunne du vise mig hvordan med opgaven??


Brugbart svar (0)

Svar #18
05. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#17

Ja, det er jo fremgangsmåden, som det blev løst for dig i #6.


Skriv et svar til: Hjælp til differentialregning :(((

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.