Kemi

Kemi olympiaden! Hjælp!

04. december 2010 af Sofistic (Slettet) - Niveau: A-niveau

God lørdag til jeg alle.

Jeg har svært ved at lave opgave 4 i den vedhæftede fil. Jeg håber nogle af jer kan hjælpe.

Vedhæftet fil: plakatopgaver_2011.pdf

Svar #1
04. december 2010 af Sofistic (Slettet)

Opgave 3 driller også.


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. december 2010 af Phienix (Slettet)

Er det ikke den slags, man bør kunne lave selv, hvis man ønsker sig at melde sig til? ;)

Anyway

Opgave 3: Fluor har en molar masse på 19 g/mol. Der er 5 F i molekylet, så der er i al fald 95 g/mol fra fluors side. Denne svarer til en masseprocent på 42,81. Hele molekylet må derfor veje

95 g/mol / 0,4281 ≈ 221,9 g/mol

Og da du ønsker at undersøge X må X veje 221,9 g/mol - 95 g/mol = 126,9 g/mol. Da du får at vide, at det kun er X (og ikke X2 eller noget lignende), må du finde et grundstof, der passer til denne molare vægt på 126,9 g/mol. Den opgave burde du selv kunne klare :)

Mht. opbygning kan jeg sku ikke lige se, om de forventer, at det skulle være saltopbygning. Hvis det blot er molekylformen er den en "firkantet pyramide".

- - -

Opgave 4: Du får masseprocenter at vide. Så hvis du dividerer masseprocenterne med stoffernes molære masser får du "molprocenter". Så i grove tal fås

For C: 40,68 / 12 = 3,39
For H: 5,12 / 1 = 5,12
For O: 54,20 / 16 = 3,39

Så vælger du dit laveste tal som standard - her er der to tal, så du vælger blot en af dem. Heraf kan forholdene mellem stofferne findes.

C:C = 3,39 / 3,39 = 1
C:H = 5,12 / 3,39 = 1,51
C:O = 3,39 / 3,39 = 1

og hvis du ganger op får du et forhold for C:H:O på 2:3:2. Så der må være 2C, 3H og 2O. Den empiriske formel bliver da C2H3O2. Måske et lidt dårligt eksempel at angive en organisk syre som noget, der let kan angives som acetat-anionen (stoffet er CH3COO-), men hvad.

Ved ækvivalenspunktet er stofmængderne af de to stoffer ens. Stofmængden af NaOH er i det punkt n = c*V = 0,0045 mol. Da stofmængden er ens for begge stoffer og du har massen af tilføjet materiale (0,266 g) kan du finde den molare masse: M = m/n ≈ 59,1 g/mol. Passer også godt overens med molekylformlen.

Du får at vide, at stoffet kun indeholder én funktionel gruppe. Du får også at vide, at det er en organisk syre. Så din eneste mulighed er et stof med carboxylsyre i sig. Umiddelbart vil jeg sige det så kan være acetat-anionen, eller CH2COOH, hvor det første carbon er C(III).


Svar #3
05. december 2010 af Sofistic (Slettet)

Opgave 4 har jeg også løst på samme måde. Men mht. opgave 3, havde jeg overvejet at lave en ligesådan elemtaranalyse, og der gik jeg i stå.

Jeg kan godt se, at din metode er meget lettere og overskuelig. Tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Kemi olympiaden! Hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.