Matematik

Mat - eksamensopgave

22. april 2005 af niqo (Slettet)
Hej "venner".. der er en lille opgave der driller mig lidt.. her er den:

Givet punkterne A(6,13), B(15,40) C(-3,4)

Bestem en ligning for den linien l, der går gennem A og B

Bestem en ligning for den linie m, der går gennem C og er parrallel med linien l.

Bestem en ligning for den liniem, der går gennem C, og står vinkelret på linien m.



den sidste regner jeg med at godt kan, da jeg kommer til at tænke på formlen a = -1/a.

og den anden sidste med parrallel mener jeg at de har det samme hældning, men bare et andet sted hvor den skære b-aksen..

håber i kan give mig nogle gode råd som altid.. på forhånd tak:)

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. april 2005 af Epsilon (Slettet)

Hmm...den her 'formel';

a = -1/a

har jeg endnu aldrig set anvendt inden for de reelle tal med nævneværdig succes :-)

Du mener vist, at ortogonale liniers hældningskoefficienter er lig -1;

a*c = -1

Du har sådan set selv ridset en fremgangsmåde op. Løs opgaven og skriv dine svar herinde, så skal vi gerne kommentere dem.

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #2
22. april 2005 af frodo (Slettet)

find hældningskoefficienten for linien ved formlen (y1-y2)/(x1-x2) og indsæt dernæst i formlen: y-y0=a(x-x0)

Når to linier er parallelle, har de samme hældninger. indsæt da i den sidste formel ovenfo, blot med et nyt punkt.

Ja, når to linier er ortogonale gælder a*c=-1 (pas på med notationen a=-1/a, for dette er jo strengt taget ikke rigtigt, men tror du mener det rigtige)

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. april 2005 af Epsilon (Slettet)

#1: at produktet af ortogonale liniers hældningskoefficienter er lig -1.

//Singularity

Svar #4
22. april 2005 af niqo (Slettet)

har kigget på den første og får den til 3 hældningen..
forstår ikk frodos anden formel, men har lavet den som jeg tror.. her er den:)

jah først finder jeg hældningen
(40-13)/(15-6) = 3


og i formel y=ax+b erstatter jeg punktet A(6,13), altså

13=3 * 6 + b
13= 18+ b
-5=b

ligningen ser så sådan ud.. y=3x-5


til spørgesmål to: forstår dig godt frodo men hvilket punkt skal det være? jeg ved jo ikk hvor grafen løber henne??


spørgesmål 3 vil jeg vente til jeg er sikker på 2'eren.. ;) på forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #5
22. april 2005 af Epsilon (Slettet)

#4: Ligningen er korrekt.

Citat fra opgaveteksten i det første indlæg;

"Bestem en ligning for den linie m, der går gennem C og er parallel med linien l."

Eftersom l og m er parallelle, har også linien m hældningskoefficient 3;

m: y = 3x + d

Indsæt koordinaterne til punktet C for at fastlægge afskæringen d.

//Singularity

Svar #6
22. april 2005 af niqo (Slettet)

nåee forsatan da, havde helt glemt C'eren ;) tak venner!!!

y=3x+15 får jeg den til.

c'eren

da vi kender formlen a*c=-1 ;) kan vi finde ligningen for den retvinklede

a=-1/c a=-1/(3) A= -0,3333

synes ikk tallet lyder rigtigt, hmm..

så sætter vi den i ligningen

4= -0,33 * (-3) +b
4=0,99+b
4-0,99=0
3,01=b

det kan jo ikke passe, de er jo næsten parallelle, hældningen må gi noget med minus.. håber ikan se fehjlen.. stadig mange tak

Brugbart svar (0)

Svar #7
22. april 2005 af Epsilon (Slettet)

#6:

Det er ikke korrekt, at

m: y = 3x + 15

Punktet C(-3,4) ligger i hvert fald ikke på m. Regn efter igen.

Linien n, som er vinkelret på m og skærer denne i C, har rigtig nok hældning

a = -1/3

ergo

n: y = -1/3*x + b

Indsæt koordinaterne til C for at fastlægge afskæringen b.

//Singularity

Svar #8
22. april 2005 af niqo (Slettet)

4= -1/3*(-3) + b
3=b

altså y= -1/3+ 3

nu passer det vel?

Brugbart svar (0)

Svar #9
22. april 2005 af Epsilon (Slettet)

#8: Korrekt.

Som nævnt i #7 er ligningen for m forkert;

m: y = 3x + 15

Linien m SKAL indeholde punktet C(-3,4). Bestem afskæringen d igen på basis af ligningen

m: y = 3x + d

//Singularity

Svar #10
22. april 2005 af niqo (Slettet)

jamen jeg får den samme igen... altså

vi erstatter y med 4 og x med -3 da det SKAL gå gennem punktet (-3,4)

4=3* (-3)+d
4=-9+d
9+4=d
15=d

y=3x+15 jeg kan ikk se hvordan det ellers sku løses?? :/

Brugbart svar (0)

Svar #11
22. april 2005 af Epsilon (Slettet)

#10: Hmm...

9 + 4 = 15?

I think not :-)

//Singularity

Svar #12
22. april 2005 af niqo (Slettet)

hovsa :)

Svar #13
22. april 2005 af niqo (Slettet)

TUSIND TAK FOR DIT HJÆLP!

Skriv et svar til: Mat - eksamensopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.