Matematik

Partikulær løsning?

05. december 2010 af j4ze (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg skal lave give en fuldstændig løsning til en differential ligning, som jeg ved består af den fuldstændige løsning til den homogene ligning + en partikulær løsning til den inhomogene ligning.

Den homogene er i og for sig let nok at håndtere, men mit problem er den partikulære hvor man skal "gætte" sig frem.

Min ligning hedder y´´-4y´+4y = 8

på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. december 2010 af peter lind

gæt på y= konstant  (samme type funktion som højre side)


Svar #2
05. december 2010 af j4ze (Slettet)

 jamen hvordan gætter jeg? sætter jeg bare, f.eks. 6 ind i ligningen? og i det tilfælde, hvilken ligning?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. december 2010 af peter lind

nej. Du sætter y = k, hvor k er et eller andet fast tal, som du bare ikke kender endnu. Sæt denne funktion ind i differentialligningen og du får en ligning til bestemmelse af k


Svar #4
05. december 2010 af j4ze (Slettet)

 Dvs først skal jeg finde ud af hvad y´´ er og hvad y´ og derefter så sætte y=k og udregne ligningen?

jeg fatter virkelig hat af det her :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. december 2010 af peter lind

Nej. Det er omvendt. Du skal sætte y = konstant, finde y' og y'' og sætte det ind i din differentialligning.


Svar #6
05. december 2010 af j4ze (Slettet)

Så får jeg denner ligning:

2y-4y*t+4+4t^2+4t+4=8 ?

og så sætter jeg f.eks. y=6 og får så

 4t^2-28t+20=8

så løser jeg bare den andengrads ligning der hedder: 4t^2-28t+12=0 og hvad så?


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. december 2010 af peter lind

Hvis y er en konstant funktion, hvad er så y' og y'' ?


Svar #8
05. december 2010 af j4ze (Slettet)

hvis y er en konstant, så er y´ = 0, ik? og så må y´´ også være = 0

Hvis min ligning så hedder:  y´´-4y´+4y=8 så vil alle ledene jo være =0 ligemeget hvad...


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8

Leddet med y er jo ikke 0. Du gættede med y = k .


Svar #10
05. december 2010 af j4ze (Slettet)

 men leddet med y´ og y´´ er lig 0? 

så sætter man k=6, vil ligningen hedder : 0 - (4*0)+(4*6)=8?  så er den eneste løsning der findes, jo 2...


Brugbart svar (0)

Svar #11
05. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#10

Nej, man sætter y = k og finder værdien af k ved indsættelse i differentialligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #12
05. december 2010 af PeterValberg

 se vedhæftede

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:partikulær_løsning.jpg

Skriv et svar til: Partikulær løsning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.