Matematik

Vektorfunktioner

06. december 2010 af elissa92

Hvordan indtegner jeg vektorfunktionen i MathCad? Altså hvad skal jeg skrive i x aksen og i y aksen?

Det jeg er kommet frem til er:

sret(t) = (vx * t over vy * t) = (v(cos)(22o) * t over v(sin)(22o) * t)

sret(t) = [v * cos(22o) * t + r * sin (w * t ) over v * sin(22o) * t + r *cos (w * t )]

t ∈ [0 ; 3]
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. december 2010 af pensionist (Slettet)

Hvis det skal være banekurven, så er det en ommer !!!!!!!!!


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#1

Klodsens banekurve er

r(t) = (x(t) , y(t)) = (25cm/s)·(cos(22º)·t , sin(22º)·t) + 19cm·(cos((π/2)-(2π/s)·t) , sin((π/2)-(2π/s)·t))

                           = (25cm/s)·(cos(22º)·t , sin(22º)·t) + 19cm·(sin((2π/s)·t) , cos((2π/s)·t)) , t ∈ [0s , 3s]

                           = v0·t·(cos(22º) , sin(22º)) + R·(sin(ωt) , cos(ωt)) , t ∈ [0s , 3s] ,

med v0 = 25cm/s , R = 19cm, og ω = 2π/s , så udtrykket i #0 er for så vidt fint nok.

Hastigheden er

v(t) = v0·(cos(22º) , sin(22º)) + Rω·(cos(ωt) , -sin(ωt)) , hvorfor farten er bestemt af

v(t)2 = |v(t)|2 = (v0·cos(22º) + Rω·cos(ωt))2 + (v0·sin(22º) -Rω·sin(ωt))2

          = v02 + R2·ω2 +2v0·R·ω·cos(22º+ωt) ,

hvis største værdi (v0 + R·ω)2 opnås, når cos(22º+ωt) = 1, hvor da

vmax = v0 + R·ω = 144,38cm/s

og hvis mindste værdi (v0 - R·ω)2 opnås , når cos(22º+ωt) = -1, hvor da

vmin = |v0 - R·ω| = 94,38cm/s

Accelerationen er

a(t) = -R·ω2·(sin(ωt) , cos(ωt)) , så størrelsen af accelerationen er konstant, nemlig

|a(t)| = R·ω2 = 750,09cm/s2


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. december 2010 af pensionist (Slettet)

Hvis vi må bytte om på sin og cos uden det bliver markeret med røde streger, så kan jeg også akceptere udtrykket for banekurven.

Jeg læser 1 / s som pr. sek og derfor t ∈ [0 , 3], i modsat fald får vi problemer med dimensionerne, når vi ganger t med en hastighed.

Se vedlagte fil


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. december 2010 af pensionist (Slettet)

Jo, jeg ved godt hvordan man vedhæfter en fil, men serveren gik ned -  her skulle den så gerne være.

Vedhæftet fil:Roterende skive.doc

Brugbart svar (0)

Svar #5
07. december 2010 af pensionist (Slettet)

Det ville have været mere korrekt at skrive ω = 2•π / T , hvor T = 1 sec


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3

Tiden t skal da her måles i en tidsenhed, f.eks. sekund, forkortet s, så at ω·t er dimensionsløst, hvorfor t ∈ [0s , 3s] som angivet ovenfor. Det er da fuldt korrekt at skrive ω = 2π/s, der jo netop har enheden invers tid.

Det er med vilje, at sin() ender på x-pladsen og cos() på y-pladsen. Ser man på figuren vedlagt i #0, starter klodsen til tiden t=0 ved "klokken 12" og bevæger sig med uret, dvs modsat den sædvanlige omdrejningsretning for positive vinkler, og derfor ser vektorfunktionen således ud, jvf. #2:

(x(t) , y(t)) = v0·t·(cos(22º) , sin(22º)) + R·(cos((π/2)-ω·t) , sin((π/2)-ω·t)) ,

hvilket jo også er helt konsistent med indlægget i #4.

Men her er der der blot benyttet, at  cos((π/2) - φ) = sin(φ) , og sin((π/2) - φ) = cos(φ) , hvorfor det kommer til at se ud, som om der er byttet om på sin og cos. 

Så der er ingen grund til at fare frem med den røde markering.


Svar #7
07. december 2010 af elissa92

Jeg har lidt svært ved at se, hvorfor du har skrevet:

r(t) = (x(t) , y(t)) = (25cm/s)·(cos(22º)·t , sin(22º)·t) + 19cm·(cos((π/2)-(2π/s)·t) , sin((π/2)-(2π/s)·t))

skal den så skrive på den måde:

(25cm/s)·(cos(22º)·t over sin(22º)·t) + 19cm·(cos((π/2)-(2π/s)·t)   men hvad med det sidste? Ved godt det er et dumt spørgsmål :s


Brugbart svar (1)

Svar #8
07. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det er skrevet på vektorform

r(t) = (x(t) , y(t)) . Man kunne så skrive

x(t) = (25cm/s)·cos(22º)·t + 19cm·cos((π/2)-(2π/s)·t) ,

y(t) = (25cm/s)·sin(22º)·t + 19cm·sin((π/2)-(2π/s)·t) ,

eller mere kortfattet

x(t) = v0·t·cos(22º) + R·sin(ωt) ,

y(t) = v0·t·sin(22º) + R·cos(ωt)


Svar #9
07. december 2010 af elissa92

Er gået i stå i b'eren :s


Svar #10
07. december 2010 af elissa92

#1

Hvilken værdi har s?


Brugbart svar (0)

Svar #11
07. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#10

s er forkortelsen for enheden sekund.


Svar #12
07. december 2010 af elissa92

okay (: men det er bare fordi, når jeg vil have Mathcad til at løse:

v(t)2 = |v(t)|2 = (v0·cos(22º) + Rω·cos(ωt))2 + (v0·sin(22º) -Rω·sin(ωt))2

= v02 + R2·ω2 +2v0·R·ω·cos(22º+ωt) ,

hvis største værdi (v0 + R·ω)2 opnås, når cos(22º+ωt) = 1, hvor da

vmax = v0 + R·ω = 144,38cm/s

Men det kan jeg ikke


Brugbart svar (0)

Svar #13
07. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#12

Hvad er det, du ikke kan?


Svar #14
07. december 2010 af elissa92

Hvordan får du 144,38cm/s?


Svar #15
07. december 2010 af elissa92

hvis største værdi (v0 + R·ω)2 opnås, når cos(22º+ωt) = 1, hvor da

vmax = v0 + R·ω = 144,38cm/s

Det er trinet i mellem her, jeg ikke kan forstå :s


Brugbart svar (1)

Svar #16
07. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#15

vmax = v0 + R·ω = 25cm/s + 19cm·2π/s = 144,38cm/s


Svar #17
07. december 2010 af elissa92

Og lige det sidste..

Hvilke værdier bruger du, for at finde størrelsen af accelerationen?


Brugbart svar (0)

Svar #18
07. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#18

Accelerationen er den tidsafledede af hastighedsvektoren, og det ses (se #2), at accelerationen er en ren cirkelbevægelse, så dens størrelse er radiusfaktoren R·ω2 = 19cm·(2π/s)2 = 750,09cm/s2 .


Skriv et svar til: Vektorfunktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.