Matematik

Faldetiden for en kugle

23. april 2005 af onsunshine (Slettet)
Hvis man måler en kugles faldetid og måler afstanden den har faldet så skulle man gerne finde ud af at jo tættere kuglen er på jorden jo hurtigere er den om at falde til jorden.

Men hvis man tegner udviklingen ind på et enkeltlogaritmisk, milimeter, og dobbeltlogaritmisk papir, på hvilken af de papir vil udviklingen give en ret linje?

Jeg tegner Tiden som x-aksen og længden som y-aksen.

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. april 2005 af Mads (Slettet)

Tja, du ved jo fra fysikken at udviklingen tilnærmelsesvist kan beskrives ved formlen s=½*g*t^2.

Håber det kan give dig et lille hint...

Svar #2
23. april 2005 af onsunshine (Slettet)

næææ... det kan det vist ikke... Det ligner en eksponentiel udvikling... Men jeg er ikke sikker... Er det det ?

Brugbart svar (0)

Svar #3
23. april 2005 af Mads (Slettet)

Ja, det er en eksponentiel udvikling, hvilket betyder at at den ikke vil danne en ret linie på milineterpapir.

Prøv at tegne udviklingen på de to andre stykker papir, og se hvordan det kommer til at se ud...

Brugbart svar (0)

Svar #4
23. april 2005 af Mads (Slettet)

Det er selvfølgelig af typen y=b*x^a+c, hvis det er nogen hjælp.

Brugbart svar (0)

Svar #5
23. april 2005 af Waterhouse (Slettet)

s=½*g*t^2 er da ikke en eksponentiel udvikling...

Brugbart svar (0)

Svar #6
23. april 2005 af GogO (Slettet)

nop, det er en potensfunktion!

Brugbart svar (0)

Svar #7
23. april 2005 af Mads (Slettet)

jaja, man kan jo ikke ramme plet hver gang....
Undskylder, det er vist for længe siden jeg har haft matematik.
Måske jeg skulle holde mig til fransk...
Men princippet er da stadig rigtigt, ikke?

Brugbart svar (0)

Svar #8
23. april 2005 af Epsilon (Slettet)

Den vertikale faldstrækning y for en kugle som funktion af tiden t er

y(t) = 1/2*g*t^2, t >= 0

i henhold til Galileis 1.faldlov. Der er tale om en potensudvikling i t;

y(t) = b*t^a

(b = g/2, a = 2), hvilket vil give sig udslag i en ret linie på dobbeltlogaritmisk papir.

Dette gælder naturligvis kun, så længe luftmodstand negligeres.

//Singularity

Svar #9
23. april 2005 af onsunshine (Slettet)

utroligt... Jeg vil ikke lige sige at det bliver den mest lige linje på et dobbeltlogaritmisk papir... Men ok.. Jeg håber da at det er rigtigt.... Der ligger ikke andre raporter her inde der har med den samme øvelse at gøre vel? Fordi jeg kan sørme ikke finde nogen... Det må være en lidt skidt måling jeg har foretaget så....

Brugbart svar (0)

Svar #10
23. april 2005 af Epsilon (Slettet)

#9: I stedet for at forlade dig på eventuelle andre rapporter om lignende forsøg, ville det snarere være relevant at overveje, hvad der kunne have forårsaget afvigelserne i dit forsøg.

//Singularity

Skriv et svar til: Faldetiden for en kugle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.