Matematik

Hvordan finder jeg x?

09. december 2010 af kdf (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

 Hej,

jeg har et spørgsmål til at finde x.

Ligningen er: 0,01(1-1/(400-x)) + 0,99(1-1/(5-x)) = 0,8

Jeg ved allerede at svaret er x=0,0494

Men hvordan finder jeg frem til det uden brug af lommeregner?


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

Gang ud og reducer og gang dernæst med de to brøkers fællesnævner:

1 - 0,01/(400-x) -0,99/(5-x) = 0,8, eller

0,01·(5-x) + 0,99·(400-x) = 0,2·(400-x)(5-x) , eller

396,05 -x = 0,2(2000 -405x +x2) , eller

x2 -400x + 19,75 = 0

Dette er en 2.-gradsligning.

Her er diskriminanten d = 159921 > 0 , så der er to forskellige løsninger, nemlig

x = (400±√(159921))/2 ⇒ x = 0,049381 ∨ x = 399,9506


Svar #2
09. december 2010 af kdf (Slettet)

 No wonder vores underviser selv brugte lommeregner så.

Men tak for hurtigt svar. :)


Skriv et svar til: Hvordan finder jeg x?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.