Matematik

redegørelse

09. december 2010 af tanjapeder (Slettet) - Niveau: A-niveau

hvordan kan jeg bedst forklare " 2 lige store koefficienteres metode" bedst? jeg tænkte på at regne med bogstaver for at vise det generelt men det er alt for vanskeligt! hjælp tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

Løs ligningssystemet

I:  ax + by = c
II: dx + ey = f

ved lige store koefficienters metode.

Vi ganger ligning I med d og ligning II med a, hvorved vi får

I:  ad·x + bd·y = cd
II: ad·x + ae·y = af

Herved opnår vi, at koefficienterne til x er lige store i de to ligninger.

Nu trækker vi ligning II fra ligning I, hvorved vi får

(bd - ae)·y = cd -af , hvoraf

y = (cd -af) / (bd - ae) ,

som vi så indsætter i den oprindelige ligning I, til

x = (c -b·y)/a = (c - b(cd -af)/(a(bd -ae))) = (c(bd -ae) -b(cd -af)) / (a(bd -ae))

   = (bf - ce) / (bd - ae)

Her har vi bare regnet formelt. Vi skal tage diverse forbehold, så vi undgår at dividere med 0. Dvs a≠0, d≠0, og bd -ae ≠ 0.

Størrelsen (bd -ae) kaldes ligningssystemets determinant.


Svar #2
16. december 2010 af tanjapeder (Slettet)

hvordan er nu sammenhængen mellem determinanter og det her? fordi jeg SKAL ifølge opgaven redegør for determinanter og hvis der er en sammenhæng mellem det her og determinanter så ville det jo være super! fordi så har er der sammenhæng mellem de ting jeg gør i projektet :)
hvis du kan fortælle noget om det eller henvise så ville det være kanon!


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Både x og y fremkommer som kvotienten mellem to determinanter, se#1.


Skriv et svar til: redegørelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.