Matematik

Bevis for a og b i den rette linje.

10. december 2010 af skolerocks (Slettet)

Jeg har søgt rundt omkring på side, men har ikke kunne finde et lignende spørgsmål, så nu opretter jeg :)

Er der nogle der kan beviset for a og b formlerne, i forskriften for en ret linje ud fra to punkter?

Altså a = y2-y1/x2-x1 og b = y1 - a*x1?

Håber i kan hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. december 2010 af mathon

                                              en ret linje er defineret
som en funktion y = f(x)
for hvilken
det for vilkårlige to forskellige grafpunkter
gælder, at

                               Δy/Δx = a                                    (a er en konstant)
hvorfor

                   (y-y1)/(x-x1) = (y2-y1)/(x2-x1)                    to fikspunkter og et tredje variabelt punkt
hvoraf
                                        a
                    y-y1 = (y2-y1)/(x2-x1) • (x-x1)

                    y-y1 = a • (x-x1)                                       identisk med                        

                                      b
                    y = ax + (y1-a·x1)                                     (parentesen består at lutter konstanter)
                  
                    y = ax + b
 


Svar #2
10. december 2010 af skolerocks (Slettet)

to fikspunkter? og et tredje variabelt punkt?

Der stod jeg af. Ved ikke hvad fikspunkter er, og edet tredje variabelt punkt er vel ikke y,x?


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. december 2010 af mette48 (Slettet)

Er det ikke en udledning af formlerne du gerne vil have?

a findes ved at se på to punkter på linier (x1,y1) og (x2,y2)

tegn vandretmod højre fra (x1,y1) og derefter lodret op til (x2,y2)

Den vandrette afstand er (x2-x1) og den lodrette (y2-y1)

hældningen er det stykke a man flytter lodret opad for hver enhed mod højre

a=(y2-y1)/(x2-x1) hvilket ses ud fra  retvinklede trekanter på din tegning.

Når a er kendt og man kender et punkt på linien kan disse tre størrelser indsættes i liniens ligning

y=ax+b og ligningen løses med hensyn til b (træk ax fra på begge sider)

y-ax=b


Svar #4
12. december 2010 af skolerocks (Slettet)

Okay tak! Det var en stor hjælp :)


Skriv et svar til: Bevis for a og b i den rette linje.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.