Kemi

Amoniak

12. december 2010 af Vandflyveren (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Håber der er nogen der kan og vil hjælpe.

På forhånd tak.

Dannelse af ammoniak i Haber-processen er en af de vigtigste kemiske reaktioner i verden, idet ammoniak
er et udgangsstof for produktion af gødning. Det estimeres, at ca. 1 % af verdens energiforbrug bruges i forbindelse med Haber-processen
N2(g) + 3H2(g)↔ 2NH3(g)               ΔrH = −92 kJ
1) Opskriv udtrykket for ligevægtskonstanten Kp.
Ved 500 ºC er Kp = 3,5·10−7.
2) Udregn reaktionsbrøken, Q, givet at partialtrykkene er p(NH3) = 103 kPa, p(H2) = 10,3 kPa og p(N2) = 2830 kPa.         I hvilken retning vil reaktionen forskydes for at opnå ligevægt?
3) I hvilken retning vil reaktionen forskydes, hvis man på en ligevægtsblanding gør følgende:
a) tilsætter N2?
b) fjerner NH3 fra reaktionsblandingen?
c) mindsker reaktionsvolumenet?
d) opvarmer blandingen?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. december 2010 af NejTilSvampe

1)  det er bare ligevægtsbrøken.. Du skal ikke finde nogen egentlig værdi, kun udtrykket.

2) find ud af om ligevægtsbrøken er større eller mindre end ligevægtskonstanten. Kig på brøken fra 1) og se hvilket af stofferne der nødvendigvis skal være flere af. 

3) 
a) nævneren vil blive større, hvad betyder det for brøken?

b) tælleren bliver mindre, hvad betyder det for brøken?

c) Hvad har volume med ligevægt at gøre? (trick spørgesmål).

d) -- føler mig ikke sikker nok til at hjælpe her. Men går ud fra du skal bruge  e^(-ΔG/R*T)


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. december 2010 af mysticalgirl (Slettet)

b) tælleren bliver mindre, hvad betyder det for brøken?

brøken bliver større, men hvad betyder det for hvilken retning reaktionen bliver forskudt?


Skriv et svar til: Amoniak

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.