Matematik

Optimale konstruktioner

16. december 2010 af sandra281291 (Slettet)

Vi vil se på en dobbeltboble med samme rumfang i de to kamre; væggen mellem kamrene er så en cirkelskive.

Med betegnelser som på figuren sættes r = | AB | og h = | CD |.

For en afskåret kugle med radius r og højde h gælder følgende formler for rumfanget V og den krumme overflade O:

og

Vi vil nu holde rumfanget i de to kamre fast, men minimere den samlede overflade i dobbeltboblen ved at ændre på r og h.

Den samlede overflade, der består af de to krumme overflader og cirkelskivens areal, vil være en funktion af h, som betegnes f(h).

1. Opstil en forskrift for f.

2. Find ved differentiation et udtryk for sammenhængen mellem h og V, når f(h) er mindst mulig.

3. Vis at h = 1,5 · r, når f(h) er mindst mulig.

4. Vis at den stumpe vinkel mellem tangentplanerne i B til de to kugler er 120 grader, når den samlede overflade er mindst mulig.
 

Vedhæftet fil: 03_01.gif

Svar #1
16. december 2010 af sandra281291 (Slettet)

jeg har vedhæftet et billede der måske kan hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. december 2011 af lunanielsen (Slettet)

Må jeg se din besvarelse på opgaven?


Skriv et svar til: Optimale konstruktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.