Matematik

Ledvis integration

26. april 2005 af Export (Slettet)
Hejsa.

Hvis jeg vil argumentere for, at jeg kan integrere en uendelig sum (givet ved f : C -> C, hvor C er de komplekse tals legeme, der er lig summen af en potensrække, hvis konvergensradius jeg har bestemt) ledvist, er det så okay at argumentere med, at konvergensradius for potensrækken er indeholdt i domænet for f?
Håber du/I kan overskue min lange parantes og den deraf kringlede formulering ...

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2005 af 404error (Slettet)

Ja. Husk at argumentere for hvorfor dette er tilstrækkeligt for at ledvis integration går godt.

Svar #2
26. april 2005 af Export (Slettet)

Hmmm ... her får jeg vist brug for lidt assistance.

Svar #3
26. april 2005 af Export (Slettet)

Nå ja, jeg har lige et "tillægsspørgsmål", hvis jeg nu kalder konvergensradius for f for R_f, kan jeg så bruge skrivemåden

R_f \\in dom(f)

(hvor "dom" ikke er skrevet med kursiv), for jeg har nemlig ikke lige set en matematisk forkortelse for "domæne" før (eller hvis jeg har, så kan jeg i hvert fald ikke huske det).

Svar #4
26. april 2005 af Export (Slettet)

Anyone ... gerne både hjælp til #2 og #3.

Brugbart svar (0)

Svar #5
26. april 2005 af 404error (Slettet)

Hør det gik vist lidt hurtigt med mit første svar; du mener vel at definitionsmængden for funktionen er indeholdt i konvergenscirklen og ikke omvendt?

I øvrigt giver det ikke mening at tale om, at 'konvergensradius er indeholdt i definitionsmængden'. Mon ikke du mener konvergenscirklen? Det må også være svar nok til #3 - notationen dom(f) kan godt bruge.

Svar #6
26. april 2005 af Export (Slettet)

Det var da vist gået for hurtigt for mig ... ved ikke hvad jeg havde gang i.

Mht. til #1, hvordan argumenterer jeg så for, at da definitionsmængden for funktionen er indeholdt i konvergenscirklen, så kan jeg bruge ledvis integration.

Brugbart svar (0)

Svar #7
26. april 2005 af 404error (Slettet)

Du véd endvidere, at funktion fremstillet ved en potensrække er holomorf i konvergenscirklen, og at dens afledede er den ledvist differentierede række, samt at denne har samme konvergensradius som den oprindelige række. Arbejd nu den modsatte vej.

Svar #8
26. april 2005 af Export (Slettet)

Øhhh ... forvirring. Gider du ikke nok forklare mig det, for er ikke rigtig med på hvordan jeg skal gøre?

Brugbart svar (0)

Svar #9
26. april 2005 af 404error (Slettet)

Det ville være noget nemmere at hjælpe, hvis du skriver opgaven herinde.

Svar #10
26. april 2005 af Export (Slettet)

Okay, der er tale om Opgave 3 på http://www.imf.au.dk/kurser/matanalyse2/F05/ugesedler/us4.pdf. Jeg mangler at argumentere for, at da definitionsmængden for funktionen er indeholdt i konvergenscirklen, kan jeg bruge ledvis integration. Yderligere kan jeg heller ikke helt se hvordan jeg skal løse spørgsmål (d). Jeg har på fornemmelsen, at jeg skal lave omskrivningen

x^2e^x + 3xe^x + e^x = xe^x + (x+1)^2e^x

og så bruge svarene fra de tidligere spørgsmål, men jeg kan ikke helt gennemskue hvordan.

Brugbart svar (0)

Svar #11
26. april 2005 af 404error (Slettet)

Ja, men det er også et ganske andet spørgsmål. Her er jo tale om en funktion

f: R -> C

og ikke en kompleks funktion, som du oprindeligt fortalte. Det letter også tingene en hel del, for ellers forudsætter opgaven kendskab til grundlæggende kompleks analyse.

Per definition konvergerer rækken absolut på konvergensintervallet (ikke konvergenscirkel denne gang!), dvs. følgen af afsnitssummer er ligeligt konvergent her. Så findes der en sætning, som siger, at såfremt f_1,f_2,... er en følge af Riemann-integrable funktioner defineret på [a,b], som konvergerer ligeligt mod en grænsefunktion f, så er

lim int_a^x f_n(t)dt=int_a^x lim f_n(t)dt

hvilket giver det ønskede (overvej).
Ovenstående er formentlig en velkendt sætning, men hvis ikke, kan den let vises. Benyt at en funktion er Riemann-integrabel på [a,b], netop hvis der for ethvert epsilon>0 eksisterer en inddeling af [a,b], så differensen mellem over- og undersum hørende til f er mindre end epsilon for enhver finere inddeling.

Svar #12
26. april 2005 af Export (Slettet)

Jeg er ikke helt med på hvordan den sætning du snakker om giver mig, at jeg kan integrere ledvist i spørgsmål (b).

Brugbart svar (0)

Svar #13
26. april 2005 af 404error (Slettet)

Afsnitssummerne udgør her din funktionsfølge. Dvs.

f_n(x)=sum_{i=0}^n a_n*x^n.

Brug nu det med sætningen i #11.

Svar #14
26. april 2005 af Export (Slettet)

Har kigget på det, men er lidt i vildrede: Skal jeg #11 og #13 sammen med, at da definitionsmængden for funktionen er indeholdt i konvergenscirklen, kan jeg bruge ledvis integration? Eller skal jeg kun bruge #11 og #13?
Gider du eventuelt at skrive det op for mig, så jeg kan se hvordan en pro. gør det, for ved ikke rigtig hvordan jeg skal bære mig ad?

Svar #15
26. april 2005 af Export (Slettet)

I linje 1 skal "jeg #11" være "jeg bruge #11"

Brugbart svar (0)

Svar #16
26. april 2005 af 404error (Slettet)

I konvergenscirklen er rækken per definition absolut konvergent. Dvs. at afsnitssummerne

f_n(x) = sum_{i=0}^n a_n*x^n, n>=0

konvergerer ligeligt i hele konvergenscirklen mod en grænsefunktion, som vi betegner f. For en ligeligt konvergent følge kan man ombytte integrationsorden og grænseværdi som beskrevet i #11. Der gælder altså, at

lim int_0^x f_n(t)dt = int_0^x f(t)dt.

Venstresiden i ovenstående er præcis, hvad man forstår ved 'ledvis integration'. Er du med?

Efter at have set opgaven vil jeg lige advare dig mod et uheldigt ordvalg; du siger, at definitionsmængden for funktionen er indeholdt i konvergenscirklen. Sådan vil man almindeligvis ikke se på det. Snarere har du vist, at konvergensradius er uendelig, og *derfor* bestemmer potensrækken en funktion for ethvert z. Dvs. man fastlægger definitionsmængden for funktionen ud fra konvergenscirklen - den er ikke som sådan givet på forhånd.

Brugbart svar (0)

Svar #17
26. april 2005 af 404error (Slettet)

Der skulle naturligvis stå

f_n(x) = sum_{i=0}^n a_i*x^i, n>=0

i både #13 og #16.

Svar #18
26. april 2005 af Export (Slettet)

Nu tror jeg nok at jeg er med ... prøver lige at skrive det ned og så laver jeg et indlæg med det jeg har skrevet.

Svar #19
27. april 2005 af Export (Slettet)

Mht. #11, er det så en af sætningerne på

http://www.math.aau.dk/~jjohnsen/Teaching/Notes/riemann.pdf

eller er jeg forkert på den? Jeg kender nemlig ikke lige umiddelbart sætningen i #11, og jeg vil gerne have noget at henvise til i miin besvarelse.


Besvarelse af Spørgsmål (b):

I konvergenscirklen er potensrækken pr. definition absolut konvergent. Det vil sige, at afsnitssummerne

f_n(x) = \\sum_{i=0}^n \\frac{(i+1)^2}{i!} x^i, n\\geq0

konvergerer uniformt i hele konvergenscirklen mod grænsefunktionen f. For en uniformt konvergent følge kan man ombytte integrationsorden og grænseværdi (her mangler jeg en reference!), altså

\\lim_{n \\to \\infty} \\int_0^x f_n(t) dt
= \\int_0^x f(t) dt.

Jeg har så nu, at

\\int f(t) dt
= \\int \\sum_{n=0}^\\infty \\frac{(n+1)^2}{n!} t^n dt
= \\sum_{n=0}^\\infty \\frac{(n+1)^2}{n!} \\int t^n dt
= t \\sum_{n=0}^\\infty \\frac{n+1}{n!} t^n,

hvor jeg bruger den ledvise integration ved 2. lighedstegn.

Videre giver Sætning 8.18 i Ebbe Thue Poulsens bog mig, at

\\int_0^x f(t) dt
= x \\sum_{n=0}^\\infty \\frac{n+1}{n!} x^n - 0 \\sum_{n=0}^\\infty \\frac{n+1}{n!} 0^n
= x \\sum_{n=0}^\\infty \\frac{n+1}{n!} x^n,

for ethvert reelt x.

Svar #20
27. april 2005 af Export (Slettet)

Som du nok kan se, har jeg forsøgt mig med LaTeX-notation, men eftersom mit Emacs laver underlige ting og sager lige for tiden, jeg har ikke kørt LaTeX på det, så der er måske nok nogle tastefejl, men jeg håber meningen fremgår uanset.

Forrige 1 2 3 Næste

Der er 42 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.