Matematik

Lineære ligningssystemer.

23. december 2010 af hihihej (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

I min bog, står der følgende:

A er en m x n matrix  (omdannet til en trappematrix med d trin)

Hvis ligningssystemet A X=0 kun har een løsning (nemlig 0), da er d=n

Nogle der kan forklare, hvorfor n ikke kan være større end d?
Eller bare sætte nogle andre ord på ovenstående udsagn. :)

Og god jul til jer, der nu læser dette :P


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. december 2010 af Euroman28

Hvis du tænker på en matrix

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. december 2010 af Euroman28

Glem den ovenstående post. Det du siger at hvis ligningssystem Ax = 0 kun har den trivielle løsning, så vil antal søjler i trappematrixen svare til antal skridt der tager at bringe den oprindelig m x n matrix på reduceret echelon form.

Det er det du gerne vil vise? ik?

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. december 2010 af peter lind

Hvis d < n vil søjlerne i matricen være lineært afhængig vektorer. Du vil så altid kunne finde linearkombinationer af søjlerne hvor ikke alle koefficienter er 0. Disse koefficieneter vil udgøre en løsning forskellig fra 0 til ligningssystemet.


Svar #4
24. december 2010 af hihihej (Slettet)

Okay mange tak :) Er med på det meste, men hvorfra kan man sige/ved man, at der vil være lineært afhængige vektorer i matricen?


Brugbart svar (1)

Svar #5
24. december 2010 af Euroman28

Nu har jeg den.....

Jeg er ikke helt sikker på hvad den oprindelig poster mener men det er muligvis det her:

Du har en vilkårlig m x n matrix kaldet A,.  med det tilhærende homogene ligningssystem A*x = 0

Den består af n-vektorer. Hvor m > n og har kun den trivielle løsning. Havde n > m, så havde der været en ikke-triviel løsning. 

vektorerne i A er en base for vektor-rummet V. Dvs. de opfylder betingelserne for at vektorerne er en base for V.

1) v_1,..........v_n er lineært udafhænge. 2) v_1 til v_n udspænder V.

Du rækkereducerer så maticen til en m x d matrix, der har vektorerne i den række-reducerede matrix (u_1, ......,u_d). Den reducerede matrix  er række-equivalent med oprindelige matrix. Derfor må det kunne antages, at (u_1, ......,u_d) også er en basis for V. Dermed pr. definition så gælder det at n = d.

Hvad siger I til det?

Frederik

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. december 2010 af Euroman28

Hvis de kan opskrives som en linear kombination af hinanden, så er de afhængige!

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #7
24. december 2010 af hihihej (Slettet)

Okay. har reflekteret lidt over det.

Lin. uafhængige vektorer/søjler er lidt det samme som at sige det er en regulær matrix. Hvilket betyder d=m=n (sådan er det hvis der skal være en løsning/bijektiv - ses ved overvejelse). Hvis n<d er det derfor en matrix med lin. afhængige vektorer.

Sagt med andre ord: hvis vektorerne i A skal være lin. uafhængig, så skal d=n
Men da n<d er de lin. afhængig.
men m kan godt være mindre end d, da der så er tale om 0

hvor der jo stadig vil være en løsning til.

Gav det mening? :) Jeg synes godt nok det kræver mange tanker.


Svar #8
24. december 2010 af hihihej (Slettet)

Hov, så ikke der var kommet post. Kigger lidt på det :) Men tak.


Brugbart svar (1)

Svar #9
25. december 2010 af peter lind

Lige en uddybning.

Den første søjle i matricen angiver en vektor a1 med d koordinater. Det er altså en vektor i et d-dimensionalt vektorrum

Den næste søjle i matricen angiver på tilsvarende måde en vektor a2 i et d-dimensionalt vektorrum. Dette kan fortsættes så man har ialt n d-dimensionale vektorer a1, a2, ... an Da der findes flere vektorer end dimensionen af vektorerne må de være lineært afhængig. I et d-dimensionalt vektorrum kan man jo højst have d lineært uafhængige vektorer. Mindst en af vektorerne kan så skrives som en linearkombination af de andre. Lad a1 være sådan en vektor. Den kan så skrives a1=-x2*a2-x3*a3 - ... xn*an <=> a1+x2*a2+x3*a3 + ... xn*an  = 0. Sættes x1 = 1 har vi x1*a1+x2*a2+x3*a3 + ... xn*an  =0

x1, x2, ...xn vil så være en løsning til ligningssystemet hvor mindst en af x'erne nemlig x1 ikke er 0


Svar #10
25. december 2010 af hihihej (Slettet)

Så blev man det klogere, mange tak. :D


Skriv et svar til: Lineære ligningssystemer.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.