Matematik

Bestem koordinatsættet til røringspunktet for tangenten

24. december 2010 af Idariber (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har en funktion f(x) = 1/4x^3 - x^2 - x + 4. Jeg har i en tidligere opgave bestemt ligningen for en tangent t1, der går gennem skæringspunktet P. P's koordinatsæt er (-2,0).  T1's ligning er f(x) = 6x + 12.
Men grafen for funktionen har også en anden tangent t2, som også går gennem P. Opgaven lyder, at jeg skal bestemme koordinatsættet til røringspunktet  for denne tangent. 
Er der nogen, der kan hjælpe? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. december 2010 af mathon

af tangentligningen
har du

                     y = f '(xo)·(x-xo) + f(xo)                        hvor xo søges
hvoraf
                     y = ((3/4)·xo2-2xo-1)·(x-xo) + (1/4)xo3 - xo2 - xo + 4         gennem (-2,0)     og  xo ≠ -2

dvs
                     0 = ((3/4)·xo2-2xo-1)·(-2-xo) + (1/4)xo3 - xo2 - xo + 4        som reduceres til

                     xo3 + xo2 - 8xo - 12 = 0    og  xo ≠ -2

                     (xo2 - xo - 6)·(xo+2) = 0                                                   da det vides, af xo = -2 er én løsning

                     (xo - 3)·(xo+2)2 = 0    og  xo ≠ -2                                    da (xo2 - xo - 6) = 0

hvoraf

                     xo = 3

røringspunktet, R,
 er

                                        R = (3 ; f(3))  =  (3 ; -(5/4))


Svar #2
24. december 2010 af Idariber (Slettet)

Tak for hjælpen. Jeg forstår bare ikke, hvad der sker, efter du har reduceret. Hvor kommer (x0 + 2) fra?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. december 2010 af mathon

                           når α er rod i et polynomium,
                           er (x-α) divisor i polynomiet

hvorfor

                           xo3 + xo2 - 8xo - 12 = (xo2 - xo - 6)·(xo+2) = 0

og
                          xo2 - xo - 6 = 0 har rødderne

                          -2 og 3 og kan derfor faktoriseres

                           (xo-3)·(xo+2) = 0

og dermed
                           xo3 + xo2 - 8xo - 12 = (xo-3)·(xo+2)·(xo+2) = (xo - 3)·(xo + 2)2 = 0

                      


Svar #4
24. december 2010 af Idariber (Slettet)

Okay, det forstår jeg godt :) Men hvordan kommer du fra

xo3 + xo2 - 8xo - 12 = 0 og xo ≠ -2  til

(xo2 - xo - 6)·(xo+2) = 0 ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. december 2010 af mathon

    

                             (xo3 + xo2 - 8xo - 12) / (xo+2) =  xo2 - xo - 6                           polynomiers division


Svar #6
24. december 2010 af Idariber (Slettet)

Mange tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. august 2013 af Linnese (Slettet)

#1

Jeg forstår ikke hvorfor xo ≠ -2, og hvorfor sættes y=0, kan du forklare mig det?


Skriv et svar til: Bestem koordinatsættet til røringspunktet for tangenten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.