Matematik

Uendelige rækker - bevis

27. december 2010 af pura (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Der står i en opgave, at jeg skal vise at rækken

uendelig

Σ aqn                                                 (hvor q er kvotienten)

n=0

er konvergent med summen

s=a/(1-q)

hvis og kun hvis enten a = 0 eller nummerisk q < 1.

Hvordan kan rækken være konvergent med summen a/(1-q), når a = 0? Det forstår jeg overhovedet ikke :S

På forhånd tak

      


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hvis a = 0, er hvert led i rækken lig med 0, og rækken er derfor konvergent med sum 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. december 2010 af Krabasken (Slettet)


Svar #3
27. december 2010 af pura (Slettet)

Hmm, men der står jo, at summen netop ikke er 0, men a/(1-q). Jeg vil nemlig også mene, at summen er 0 :S


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. december 2010 af Krabasken (Slettet)

Prøv at sætte a = 0 i # 3 eller læs  # 1 igen


Svar #5
29. december 2010 af pura (Slettet)

Hvis jeg indsætter 0 i 3#, får jeg stadigvæk 0, som jeg hele tiden jeg har sagt:

0/(1-q) = 0

Kan I forklare mig, hvorfor det er ligegyldigt for resultatet, dvs. summen, om man sætter enten a = 0 eller lader q nummerisk være mindre end 1. Man får jo ikke samme resultat, hvilket opgaven beder om.

Opgaven siger, at både når a = 0 eller q nummerisk er mindre end 1, så får man summen s=a/(1-q)

Jeg kan ikke se logikken i, at det i begge tilfælde skal give det samme :S


Brugbart svar (1)

Svar #6
29. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Resultatet er da helt konsistent. Udtrykket a/(1-q) er jo lig med 0, hvis a = 0, for vilkårligt q ≠ 1, og rækkens sum er jo 0, hvis a = 0.


Skriv et svar til: Uendelige rækker - bevis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.