Matematik

faktorisering (det karakteristiske polynomium)

28. december 2010 af nstella (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, sidder og bliver lidt i tvivl vedr. mellemregningen til flg. faktorisering.

step 1)           (2-t)^2 *( 1-t)- (2-t)-(2-t)

step 2)           (2-t)((2-t)(1-t)-2)

det første led i step 2 er kvadratsætningen skrevet ud, så det er mere hvordan det bliver til minus 2 til sidst i step 2, hvor det er som om -(2-t)-(2-t) bliver erstattet af kun -2.

(ps. det er en mellem regning til at finde det karakteristiske polynomium i en matrice.)


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. december 2010 af Krabasken (Slettet)

Hvad går den oprindelige opgave ud på - ?


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. december 2010 af Krabasken (Slettet)

Prøv at sætte (2-t) uden for parentes i udtrykket

Dem har du jo netop 2 af tilsidst:

-(2-t)-(2-t) = (2-t) * -2


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. december 2010 af mette48 (Slettet)

-(2-t)-(2-t) = (2-t) *( -2)

krabask husk parentes om negative tal, når der skal ganges med dem.


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. december 2010 af Krabasken (Slettet)

@ # 3

Du har ganske ret - men jeg var af den opfattelse, at når jeg lavede så stor afstand mellem * og -2 (undskyld, (-2)), så var det umisforståeligt.

Men igen - right you are - det er osse min kæphest, det med de parenteser her på SP ;-)


Brugbart svar (1)

Svar #5
28. december 2010 af Walras

#1 Jeg gætter på, at #0 forsøger at finde egenværdierne t ved at sige A-E*t, hvor A er matricen og E er enhedsmatricen, hvorfra det da følger, at egenværdierne fås ved at løse det karakteristiske polynomium det(A-E*t)=0. Så det handler vel i bund og grund blot om at faktorisere ligningen, så rødderne kan aflæses og #0 slipper for at løse ligningen på anden måde.


Svar #6
28. december 2010 af nstella (Slettet)

hej alle, tusind tak for hjælpen, og #5, det er lige netop hvad min opg. går ud på!

#2, nu kan jeg godt se det, men stadig når jeg kigger lidt i andre lign. opg. er det (synes jeg) stadig lidt uklart.

eks. i den vedhæftet pdf (opgave).

spm. (3), her skal jeg igen faktorisere/finde egenværdierne.
men hvorledes er egenværdierne t2 og t3 fundet (igen er det mere mellemregningen jeg er i tvivl om)? hvis vi lige tager egenværdien t2, når man ganger selve parantesen ud bliver det
t2-tp-t+p-4, skal man "bare" løse denne ligning? ---) ½t= ½(tp+t-p+4)?    altså man skal jo samle t'erne og p'erne på hver sin side, men hvor kommer hele den lange ligning under kvadratrodstegnet fra? hmm...

ved godt det er lidt dårligt formuleret, men håber det giver mening.

Vedhæftet fil:opgave.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #7
28. december 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det karakteristiske polynomium er et polynomium i t, og rødderne i polynomiet er egenværdierne. I den opgave, hvortil der henvises i #6, er polynomiet allerede delvist faktoriseret:

P(t) = (p-t)·(t2 - (p+1)t + (p-4))

Løsningerne til ligningen P(t) = 0 findes da ved brug af nulreglen, således, at t1 = p, og t2 og t3 er rødderne i

t2 -(p+1)t + (p-4) = 0

Denne sidste ligning er en simpel 2.-gradsligning med coefficienter a = 1, b = -(p+1) og c = (p-4), så diskriminanten er

d = b2 - 4ac = (p+1)2 - 4(p-4) = p2 -2p +17 = (p-1)2 + 16, så de to rødder er

t = ((p+1)±√d)/2 = (p+1 ± √((p-1)2 + 16))/2


Svar #8
02. januar 2011 af nstella (Slettet)

hej tak for hjælpen, nu giver det mening.

Men lige et spm mere vedr. Larange

g(x,y)=x-½y

f har betinget min. under b.b. g(x)=0

og altså y=2x

danner en nu fkt. f(x,2x)=24/x+5x^2?    (*)

detter er svaret ifl. facit, men jeg tænker:

skal man ikke indsætte 2x i stedet for y ind i den oprindelig fkt. g(x,y)=x-½y ------) f(x,2x)=x-½(2x)------) x-x= 0?

men det skal som sagt give (*)


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Du har ikke skrevet, hvad opgaven går ud på, eller hvad f er (man kan dog gætte, at f er en funktion af to variable), så det er svært at afgøre, hvorfor (*) er det rigtige svar. Det vil være en god ide at formulere hele opgaven.


Svar #10
02. januar 2011 af nstella (Slettet)

hej, det er nok nemmere hvis du kigger i #6, der har jeg vedhæftet opgaven.

det er opgave 2, (5)

starter med betragt funktionen

Tak for hjælpen


Svar #11
02. januar 2011 af nstella (Slettet)

ps. har prøvet med den generelle lamda formel, hvor man opstiller L(x,) ..... og derefter diff. mth. hhv. x, y og lamda, og derefter isolerer x, indsætter - ja osv.

indtil man tilsidst får et udtryk for hhv. x, y , lamda

men det er som om det ikke lader sig gøre på netop denne funktion, da g(x,y)=0, eller er det mig der ikke helt har forstået det?


Skriv et svar til: faktorisering (det karakteristiske polynomium)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.