Fysik

Fysik radioaktivitet

03. januar 2011 af Pinkeyyy (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Jeg har lige nogle spørgsmål

1) hvorfor er det at alfa og beta og gamma bliver kald ioniserende stråler ?

2) hvilken fart bevæger betapartiklen sig med. ?

Håber jeg kan få svar på det :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. januar 2011 af Gmudi (Slettet)

 1) Fordi alfa- og betapartikler optager mange ioner, og fordi de simpelt hen er opbygget af ioner. 

fx. alfapartiker he24 Helium er ioner her.

beta: en neutron danner sig eller bliver til en proton og en elektron, hvor så elektron vil blive skudt ud af kernen, her er der ikke snak om elektronerne, der kræser omkring atomkernen, men en elektron, neutronen har dannet.

2) Betapartikler bevæger sig med samme hastighed som lyset, tror det var: 300.000 km/t


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. januar 2011 af YoungSlowy (Slettet)

Radioaktive kerner er ustabile. Ustabiliteten kan groft sagt skyldes tre ting:

1 Et overskud af kernepartikler (nukleoner)
2 En ubalance mellem antallet af protoner og neutroner
3 Et overskud af energi

Betapartiklens hastighed er tæt på lysets hastighed, men det varier lidt alt efter hvor og hvad det passere igennem.

Fra wiki.


Svar #3
03. januar 2011 af Pinkeyyy (Slettet)

Tak, skal i have :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
03. januar 2011 af mathon

          fordi strålingerne ioniserer luften

          β-partiklens fart
                 beregnes af
                                             (1/2)·me·v2 = E

                                             v = √(2E/me)                 udsendelsen sker med  forskellig energi

me = 9,1·10-31 kg


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. januar 2011 af mick1 (Slettet)

 Se afleveringen jeg har lagt ind, og download den! Der er alt om Beta+ og beta- stråler :-) 


Skriv et svar til: Fysik radioaktivitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.