Fysik

Q-værdi for et alfahenfald

04. januar 2011 af Jeppeermegacool (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Jeg har problemer med at udregne Q-værdien for  210Po→206Pb+4He.

Min udregning ser således ud:

Q=-Δm·c2 =(mstart-mslut)·c2=((mPo+84me)-(mPb+82me+mHe)·c2

 Umiddelbart synes jeg, at det ser ud til, at der er 84 elektroner på venstre side og 82 elektroner på højre side. Skal der ikke være det samme antal elektroner før og efter henfaldet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. januar 2011 af Jerslev (Slettet)

#0: Du kan sagtens udelade elektronmasserne i din beregning, da de bidrager minimalt til Q-værdien. På den måde ophæves dit problem. :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. januar 2011 af placebo321 (Slettet)

#0 Man vil i dette tilfælde se bort fra den energi, der ligger i, at elektronerne er bundet til kernen, da denne energi forholdsmæssigt er meget lille

Husk også, at hvis du på et andet tidspunkt skal regne på β+-henfald, vil elektronmasserne gå ud med hinanden


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. januar 2011 af mathon

elektronernes masse er negligeable

                               21084Po       →   20682Pb         +      42He

        u:                    209,982848       205,974440         4,00260

                               Δm = 0,005808 u

                               Q =  (0,005808 u) · (931,494 MeV/u) = 5,41012 MeV = 8,66797·10-13 J


Skriv et svar til: Q-værdi for et alfahenfald

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.