Kemi

mol som måleenhed.. plzz hjælp..

05. januar 2011 af BrainStorm (Slettet) - Niveau: 9. klasse

 Hej alle sammen..

der noget der virkelig irreterende for mig og andre klassekameratter..og det er hvordan kan..

H20 vejer 1 mol.. og NaCl vejer 1 mol..

og begge to har  6,02214×1023 

antal atomer?

hvordan kan de to veje det samme selvom de vejer i virkelig forskelligt og har forkskellige masser..?

tusind tak for hjælp.. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. januar 2011 af Anxyous (Slettet)

 Det kan de heller ikke, det er en fejl.

Mol er ikke et udtryk for masse, kun stofmængde.


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. januar 2011 af mathon

           vejer ikke
men
          udgør mængden et mol...

et mol af et stof indeholder NA enheder (atomer/molekyler) af stoffet

for forskellige stoffer har enhederne forskellig masse

     1 mol H2O (18,02 g)  har dermed ikke samme masse som 1 mol NaCl (58,45 g)

Kemiske reaktioner foregår altid i heltallige molekylforhold usynligt for det blotte øje.
Men multipliceret med NA giver det synlige mængder i gram.
Det var således nærliggende at indføre en atommasseenhed 1u proportional med
den synlige mængde 1 g, så der ikke skulle en ekstra ubekvem omregningsfaktor 
til ved hver omregning

hvorfor pr. definition:

                     1 g = NA

                     {M} g = {M} u     · NA

så f. eks.
                     43,9 u/molekyle ækvivalerer 43,9 g/mol,  hvilket er beregningspraktisk håndterligt

...............

   NA = 6,02214·1023

   


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. januar 2011 af mathon

...at omregningsfaktoren så lige netop skal være

                 NA = 6,02214·1023 mol-1


er der en anden fysisk årsag til.
Udredningen af denne vil overskygge det oprindelige spørgsmål,
hvorfor den ikke medtages i dette indlæg.
 


  


Svar #4
09. januar 2011 af BrainStorm (Slettet)

 Nu forstår jeg...!

tak for det..


Skriv et svar til: mol som måleenhed.. plzz hjælp..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.