Fysik
Ellære - Parallelkobling
28. april 2005 af
SirBille (Slettet)
Hey.
jeg vil bare lige høre hvordan det kan være at spændingsfaldet over resistorne i et parallelt system er det samme?
jeg vil bare lige høre hvordan det kan være at spændingsfaldet over resistorne i et parallelt system er det samme?
Svar #1
18. maj 2005 af Kim Svenningsen (Slettet)
Det er de, fordi strømmen deler sig, omvent proportionalt med resistansen.
Således vil spændingsfaldet, når strømmen "løber sammen igen" være den samme.
Det er vist lettest at forklare med et eksempel.
Lad være givet: et spændingsfald på 8 volt, en strømstyrke, der indtil videre er ukendt og to resistorer med modstandene 1 og 4 ohm.
Hvis vi først beregner den samledede modstand fås:
1/R = 1/1 ohm + 1/4 ohm = 5/4 ohm
R = 4/5 ohm
Strømstyrken gennem hele kredsløbet.
U = RI, I = U/R
I =U/R = 8 volt/(4/5 ohm) = 10 ampere.
Stømstyrken vil da fordele sig omvendt proportional med modstandenes størrelse: 8 ampere gennem modstanden på 1 ohm, 2 ampere gennem modstanden på 4 ohm.
I begge tilfælde et spændingsfald på 8 volt.
Måske ligger noget af hemmeligheden i definitionen på spændingsfald: Tab af potentiel elektrisk energi pr. ladningsenhed
Man kan vanskeligt foestille sig, at elektronerne, når de mødes igen, har forskellig potentiel energi.
Håber, det kan hjælpe. Du har berøret et centralt spørgsmål, der fortjener en ordentlig forklaring. Spørg endelig igen.
Således vil spændingsfaldet, når strømmen "løber sammen igen" være den samme.
Det er vist lettest at forklare med et eksempel.
Lad være givet: et spændingsfald på 8 volt, en strømstyrke, der indtil videre er ukendt og to resistorer med modstandene 1 og 4 ohm.
Hvis vi først beregner den samledede modstand fås:
1/R = 1/1 ohm + 1/4 ohm = 5/4 ohm
R = 4/5 ohm
Strømstyrken gennem hele kredsløbet.
U = RI, I = U/R
I =U/R = 8 volt/(4/5 ohm) = 10 ampere.
Stømstyrken vil da fordele sig omvendt proportional med modstandenes størrelse: 8 ampere gennem modstanden på 1 ohm, 2 ampere gennem modstanden på 4 ohm.
I begge tilfælde et spændingsfald på 8 volt.
Måske ligger noget af hemmeligheden i definitionen på spændingsfald: Tab af potentiel elektrisk energi pr. ladningsenhed
Man kan vanskeligt foestille sig, at elektronerne, når de mødes igen, har forskellig potentiel energi.
Håber, det kan hjælpe. Du har berøret et centralt spørgsmål, der fortjener en ordentlig forklaring. Spørg endelig igen.
Svar #2
18. maj 2005 af Kim Svenningsen (Slettet)
Det er de, fordi strømmen deler sig, omvendt proportionalt med resistansen.
Således vil spændingsfaldet, når strømmen "løber sammen igen" være den samme.
Det er vist lettest at forklare med et eksempel.
Lad være givet: et spændingsfald på 8 volt, en strømstyrke, der indtil videre er ukendt og to resistorer med modstandene 1 og 4 ohm.
Hvis vi først beregner den samledede modstand fås:
1/R = 1/1 ohm + 1/4 ohm = 5/4 ohm
R = 4/5 ohm
Strømstyrken gennem hele kredsløbet.
U = RI, I = U/R
I =U/R = 8 volt/(4/5 ohm) = 10 ampere.
Stømstyrken vil da fordele sig omvendt proportional med modstandenes størrelse: 8 ampere gennem modstanden på 1 ohm, 2 ampere gennem modstanden på 4 ohm.
I begge tilfælde et spændingsfald på 8 volt.
Måske ligger noget af hemmeligheden i definitionen på spændingsfald: Tab af potentiel elektrisk energi pr. ladningsenhed
Man kan vanskeligt foestille sig, at elektronerne, når de mødes igen, har forskellig potentiel energi.
Håber, det kan hjælpe. Du har berøret et centralt spørgsmål, der fortjener en ordentlig forklaring. Spørg endelig igen.
--------------------------------------------------------------------------------
Opret svar
Dit navn:
Således vil spændingsfaldet, når strømmen "løber sammen igen" være den samme.
Det er vist lettest at forklare med et eksempel.
Lad være givet: et spændingsfald på 8 volt, en strømstyrke, der indtil videre er ukendt og to resistorer med modstandene 1 og 4 ohm.
Hvis vi først beregner den samledede modstand fås:
1/R = 1/1 ohm + 1/4 ohm = 5/4 ohm
R = 4/5 ohm
Strømstyrken gennem hele kredsløbet.
U = RI, I = U/R
I =U/R = 8 volt/(4/5 ohm) = 10 ampere.
Stømstyrken vil da fordele sig omvendt proportional med modstandenes størrelse: 8 ampere gennem modstanden på 1 ohm, 2 ampere gennem modstanden på 4 ohm.
I begge tilfælde et spændingsfald på 8 volt.
Måske ligger noget af hemmeligheden i definitionen på spændingsfald: Tab af potentiel elektrisk energi pr. ladningsenhed
Man kan vanskeligt foestille sig, at elektronerne, når de mødes igen, har forskellig potentiel energi.
Håber, det kan hjælpe. Du har berøret et centralt spørgsmål, der fortjener en ordentlig forklaring. Spørg endelig igen.
--------------------------------------------------------------------------------
Opret svar
Dit navn:
Skriv et svar til: Ellære - Parallelkobling
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
