Kemi

Kemi - elementaranalyse

05. januar 2011 af sa-123 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hej folkens, har brug for lidt hjælp til en kemi lektie opgave. Det handler om empiriske formler og elementaranalyse. 

Opgaven lyder: 

Ved analyse af et stof finder man, at det indeholder 48,6 % C, 8,2 % H, og 43,2 % O (masse%) 

a) Hvad er masserne af henholdsvis C, H og O i 100 g af stoffet? 

Jeg antager, at det er i gram, dvs. massen af C = 48,6 g, H = 8,2 g og O = 43, 2 g (rigtigt eller forkert?) 

b) Hvad er stoffets empiriske formel?

Altså først har jeg fundet molæremassen for stofferne C = 12,01 g/mol, H  = 1,008 g/mol og O = 16,00 g/mol

Derefter finder jeg stofmængden af stofferne:

n(C) = 48,6 g/ 12, 01 g/mol = 4, 04 mol

n(H) = 8,2 g/ 1,008 g/mol = 8,13 mol

n( O) = 43, 2 g/ 16,00 g/mol = 2,6 mol

Empirisk formlen er C2H4O og det har jeg fundet ved at divedere den mindste stofmængde op i de øvrige og dermed finde forholdet mellem dem. 

(Lyder det rigtigt eller forkert?) 

c) Ved et elevforsøg bestemmes stoffets molare masse til 144g/mol. Angiv stoffets molekylsformel.

Den opgave kan jeg ikke finde ud af...

Håber nogen kan hjælpe tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. januar 2011 af mathon

hvilket giver

                 empirisk formel
                                                  (C3H6O2)n     med molmassen    n·(74,0784 g/mol) ≈ n·74
hvoraf
                                                   n·(74 g/mol) = (144 g/mol)

                                                   n ≈ 2

dvs
                                                  (C3H6O2)2  =  C6H12O4

            


Svar #2
06. januar 2011 af sa-123 (Slettet)

 hmm hvor får du de 74, 0784 g/mol fra? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. januar 2011 af mathon

                                     antal               atommasser
                          SUM({3,6,2}*{12.011,1.0079,15.999}) = 74,0784


Svar #4
06. januar 2011 af sa-123 (Slettet)

 Okay tak er færdig med opgaven


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. februar 2015 af chiqqa (Slettet)

#1

hvilket giver

                 empirisk formel
                                                  (C3H6O2)n     med molmassen    n·(74,0784 g/mol) ≈ n·74
hvoraf
                                                   n·(74 g/mol) = (144 g/mol)

                                                   n ≈ 2

dvs
                                                  (C3H6O2)2  =  C6H12O4

            

Undskyld jeg forstyrrer en ældgammel tråd, men Mathon, hvordan fik du, at den empiriske formel bliver (C3H6O2)2. Jeg får den til at være C2H4O :)?


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. februar 2015 af Heptan

#5

Find forholdet mellem

n(C) = 48,6 g/ 12, 01 g/mol = 4, 04 mol

n(H) = 8,2 g/ 1,008 g/mol = 8,13 mol

n( O) = 43, 2 g/ 16,00 g/mol = 2,6 mol


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. februar 2015 af chiqqa (Slettet)

det giver C2H4O, men mathon skriver C3H6O2 :)? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. februar 2015 af Heptan

#7

Det er fordi det giver C3H6O2 og ikke C2H4O      

                                                                         forhold

n(C) = 48,6 g/ 12, 01 g/mol = 4, 04 mol           3

n(H) = 8,2 g/ 1,008 g/mol = 8,13 mol               6

n( O) = 43, 2 g/ 16,00 g/mol = 2,6 mol             2

for nærmeste heltallige forhold (der rundes kun op hvis det er tilforladeligt!)


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. august 2015 af mollylar22 (Slettet)

#8

#7

Det er fordi det giver C3H6O2 og ikke C2H4O      

                                                                         forhold

n(C) = 48,6 g/ 12, 01 g/mol = 4, 04 mol           3

n(H) = 8,2 g/ 1,008 g/mol = 8,13 mol               6

n( O) = 43, 2 g/ 16,00 g/mol = 2,6 mol             2

for nærmeste heltallige forhold (der rundes kun op hvis det er tilforladeligt!)


Jeg forstår stadigvæk ikke hvordan forholdet bliver 3:6:2 ... Nogen der kan forklare?? På forhånd tak


Skriv et svar til: Kemi - elementaranalyse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.