Matematik

Differentialregning

06. januar 2011 af elissa92

Håber, jeg kan få hjælp til opgaven.

Givet: f(x) = (3x - 2) / 2x - 3)

Bestem ligningen for tangenten til grafen i punktet (2,y)


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Beregn den afledede f(x). Afstem parenteserne og benyt reglen for differentiation af en kvotient.

Ligningen for tangenten til grafen for funktionen f(x) i punktet (x0 , f(x0)) er

y = f'(x0)·(x - x0) + f(x0)


Svar #2
06. januar 2011 af elissa92

Det forstod jeg ikke så meget af.

Skal jeg altså først differentiere funktionen?

[(3 - 0)(2x - 3) - (3x - 2)] / (2x - 3)2

(6x - 9 - 3x + 2) / (2x - 3)2

Er starten rigtigt?


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ikke helt.

Benyt reglen for differentiation af en kvotient: (g(x)/h(x))' = (g'(x)h(x) - g(x)h'(x)) / h(x)2 , så

med f(x) = (3x-2) / (2x-3) fås

f'(x) = (3(2x-3) - 2(3x-2)) / (2x-3)2 = (6x-9 -6x+4) / (2x-3)2 = -5 / (2x-3)2


Svar #4
06. januar 2011 af elissa92

Tak. Det fik jeg også.

Jeg tror ikke helt, jeg forstod, hvordan jeg så kan bestemme ligningen for tangenten til grafen i punktet (2,y).


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Beregn f(2) og f'(2) og indsæt det sammen med x0 = 2 i ligningen i #1 for tangenten.


Svar #6
06. januar 2011 af elissa92

Jeg får ikke det samme som facit :/

(3*2 - 2) / (2*2 - 3 ) = 4

5 / (2*2 - 3)2 = 5

Er nemlig i tvivl om, hvilke tal jeg skal indsætte i y=f `(x0)(x-x0) + f(x0)


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Genlæs #5. Indsæt x0 = 2 i forskrifterne for f(x) og f'(x). Du skal beregne

f(2) = (3·2 - 2) / (2·2 -3) = 4

f'(2) = -5/(2·2 -3)2 = -5

Tangentens ligning

y = f'(x0)·(x -x0) + f(x0) , dvs

y = -5·(x -2) + 4 = -5x + 4 + 10 = -5x + 14


Svar #8
06. januar 2011 af elissa92

Ja men i facit står der: y = -5x + 14


Svar #9
06. januar 2011 af elissa92

Okay. Jeg har fundet ud af det. Undskyld for besværet.


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Jeg havde en regnefejl i #7, som nu er blevet korrigeret.


Skriv et svar til: Differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.