Fysik
Fysik please hjælp
30. april 2005 af
Miti (Slettet)
Vi har brug for noget hjælp til nogle fysik opgaver.Der er 3 opagver som vi har brug for noget hjælp til.
¨
For fjedre gælder generelt hooks lov, som siger at fjederkraften F er proportional med længden x som fjederen er strukket i forhold til fjederens længden uden belastning. Proportionalitetskonstanten kaldes fjederkonstanten og benævnes oftes med k D.V.S på ligningsform har vi at F = kx..
(a) hvilken enhed har k ?
(b) hvor meget strækkes en fjeder med fjederkonstanten k når den belastest med massen m lodret i jordens tyngdefelt ?
(c) Antag at en fjeder med fjederkonstanten k = 10 "enhed " (hvor "enhed " er svaret til første spørgsmål ) er forbundet med en klods med massen m = 1 kg. klodsen ligger på et gnidningsløst underlag der danner vinklen
45 grader med vandret. Beregn hvor meget fjederen nu strækkes.
2. en pære på 60 W er tændt i en time.
(a) spædningsfaldet over polerne i stikkontakten og således også over pæren er generelt på 220V. Beregn erstatningsmodstanden for hele kredsløbet.
(b) Vi erstatter nu modstanden på 10 ohm med
3
(a)modstande på hver 5 ohm alle 3 koblet i parallel. Beregn erstatningsmodstanden for hele det nye kredsløb.
(b)Beregn den energi der afsættes i pæren hovedsagligt i form af varme.
(c) Antag at den afsatte varme bruges til at opvarme 1L vand fra 0 grader. Beregn den temperatur som vandet har efter opvarmningen.
På forhånd tak
¨
For fjedre gælder generelt hooks lov, som siger at fjederkraften F er proportional med længden x som fjederen er strukket i forhold til fjederens længden uden belastning. Proportionalitetskonstanten kaldes fjederkonstanten og benævnes oftes med k D.V.S på ligningsform har vi at F = kx..
(a) hvilken enhed har k ?
(b) hvor meget strækkes en fjeder med fjederkonstanten k når den belastest med massen m lodret i jordens tyngdefelt ?
(c) Antag at en fjeder med fjederkonstanten k = 10 "enhed " (hvor "enhed " er svaret til første spørgsmål ) er forbundet med en klods med massen m = 1 kg. klodsen ligger på et gnidningsløst underlag der danner vinklen
45 grader med vandret. Beregn hvor meget fjederen nu strækkes.
2. en pære på 60 W er tændt i en time.
(a) spædningsfaldet over polerne i stikkontakten og således også over pæren er generelt på 220V. Beregn erstatningsmodstanden for hele kredsløbet.
(b) Vi erstatter nu modstanden på 10 ohm med
3
(a)modstande på hver 5 ohm alle 3 koblet i parallel. Beregn erstatningsmodstanden for hele det nye kredsløb.
(b)Beregn den energi der afsættes i pæren hovedsagligt i form af varme.
(c) Antag at den afsatte varme bruges til at opvarme 1L vand fra 0 grader. Beregn den temperatur som vandet har efter opvarmningen.
På forhånd tak
Svar #1
30. april 2005 af Miti (Slettet)
jeg har lige fundet ud af 3eren så hvis i bare vil hjælpe mig med de andre.
Svar #2
30. april 2005 af Epsilon (Slettet)
Miti,
Lovmæssigheden kaldes ikke hooks lov, men derimod Hookes lov (efter dens ophavsmand, den engelske eksperimentalfysiker Robert Hooke). Hookes lov er ikke nogen fysisk lov som sådan, men en approksimativ beskrivelse af fjederkraften, og denne 'lovmæssighed' gælder kun for tilpas små forskydninger af fjederen fra ligevægtsstillingen (hvor fjederen er ubelastet).
1.
(a) Størrelsen af fjederkraften er
F = k*x
og SI-enheden for fjederkonstanten (fjederstivheden) k er så
[k] = [F]/[x] = N/m
(b) For at systemet er i hvile, skal fjederkraften præcis balancere tyngden af objektet med massen m, som er forbundet til fjederen. Find heraf et udtryk for fjederens forlængelse.
(c) Skitsér situationen med klodsen på et skråplan, som hælder 45deg med vandret. Indtegn vektorer, som repræsenterer de fysiske kræfter, der virker på systemet. Det bliver nødvendigt at opløse tyngdekraften i en normalkomposant (vinkelret på skråplanet) og en parallelkomposant (langs skråplanet). Brug dernæst Newtons 2.lov til at behandle kræfterne parvis, idet klodsen er i hvile på skråplanet.
Fjederens forlængelse vil være mindre end den tilsvarende forlængelse i (b) - hvorfor?
Opgave 2 må du kunne klare selv. Jeg tolker det således, at spørgsmål (b) er koblet til spørgsmål (a) i opgave 3.
//Singularity
Lovmæssigheden kaldes ikke hooks lov, men derimod Hookes lov (efter dens ophavsmand, den engelske eksperimentalfysiker Robert Hooke). Hookes lov er ikke nogen fysisk lov som sådan, men en approksimativ beskrivelse af fjederkraften, og denne 'lovmæssighed' gælder kun for tilpas små forskydninger af fjederen fra ligevægtsstillingen (hvor fjederen er ubelastet).
1.
(a) Størrelsen af fjederkraften er
F = k*x
og SI-enheden for fjederkonstanten (fjederstivheden) k er så
[k] = [F]/[x] = N/m
(b) For at systemet er i hvile, skal fjederkraften præcis balancere tyngden af objektet med massen m, som er forbundet til fjederen. Find heraf et udtryk for fjederens forlængelse.
(c) Skitsér situationen med klodsen på et skråplan, som hælder 45deg med vandret. Indtegn vektorer, som repræsenterer de fysiske kræfter, der virker på systemet. Det bliver nødvendigt at opløse tyngdekraften i en normalkomposant (vinkelret på skråplanet) og en parallelkomposant (langs skråplanet). Brug dernæst Newtons 2.lov til at behandle kræfterne parvis, idet klodsen er i hvile på skråplanet.
Fjederens forlængelse vil være mindre end den tilsvarende forlængelse i (b) - hvorfor?
Opgave 2 må du kunne klare selv. Jeg tolker det således, at spørgsmål (b) er koblet til spørgsmål (a) i opgave 3.
//Singularity
Skriv et svar til: Fysik please hjælp
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
